Красимир Янков: Напрежението в енергетиката налага сега да се знае истината за договорите и взетите решения

„Цялото общество очаква да чуе резултата от работа на временната анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката

„Цялото общество очаква да чуе резултата от работа на временната анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката. Нетърпеливи са хората да бъдат огласени конкретни констатации и предложения”. Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Красимир Янков от парламентарната трибуна. Според него мудната работа и разтягането на сроковете правят работата й неадекватна, защото междувременно настъпват и промени в нормативната уредба, което променя и базата на съдържанието на оценките. „Трябва да посочите и конкретни факти, защото работата на комисията е в полза на обществото, а не членовете на комисията „да трупат знания”. Искаме да чуем истината за договорите в енергетиката, за вземането на решенията, за работата на отделните дружества”, допълни Янков. 
 
 
Валери Жаблянов: За какво създаваме комисия, като от нея няма три реда
 
„Предложението да се удължи за втори път срокът на комисията, която би следвало да изясни състоянието на българската енергетика, е почти скандално”, допълни по темата народният представител Валери Жаблянов. Той подчерта и ситуацията в момента - небалансираните интереси в отрасъла и предстояща безпрецедентна стачка на работници и работодатели. Според него политиката, която се провежда и от НС в последния месец е довела до там- да се обединят синдикатите, работодателите и техните членове, срещу политиката в енергетиката. „И ние в тази ситуация, като парламент и институция, нямаме позиция, не заради друго, а защото няма три реда от тази комисия по този въпрос. За какво я създаваме тази комисия въобще?”, попита Жаблянов.
 
Жельо Бойчев: Не се притесняваме от фактите, които ще изнесе тази комисия, а от това, че се бави
 
„От работата на комисията трябва да има и някакъв смисъл, а оценката на състоянието е към определен момент. Една година след започване на НС да се дава оценка какво е било преди една година, ще си загуби смисъла”, категоричен е народният представител Жельо Бойчев. Той допълни, че от създаването на тази комисия два пъти е променян Законът за енергетиката. „А част от смисъла на тази комисия беше да инициира редица промени в политиката, която се следва в този сектор”, обясни той. Според него през октомври вероятно отново ще има промяна в Закона да енергетиката. „Не се притесняваме от фактите и обстоятелствата, които ще изнесе тази комисия. Притесняваме се, че се забавяме с изнасянето на тези факти”, подчерта Бойчев.
 
Таско Ерменков: Какво очакваме от тази комисия при продължаване на нейния срок
 
„Ние не сме против удължаване на срока на действие на комисията.  Какво очакваме обаче от тази комисия при продължаване на нейния срок?”, заяви народният представител Таско Ерменков. „Ако навреме се бяха направили част от изводите, може би миналата седмица при промяната в Закона за енергетика, част от гласуванията нямаше да протекат по този начин”, допълни той. Ерменков е на мнение, че колкото повече изслушвания има, толкова повече са проблемите. „Заприличваме на онзи човек в блатото, който колкото повече мърда, толкова повече затъва”, заключи Таско Ерменков.
 
В началото на заседанието народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Гьоков поиска да бъде изслужан министърът на здравеопазването Петър Москов, относно случая на насилие над доктор Илко Иларионов, в следствие на което той почива в УМБАЛСМ „Пирогов”. Искането  беше отхвърлено.