Янаки Стоилов: Промените в Конституцията се предлагат от същото мнозинство, което задължи българския народ с 16 млрд. заем

Юли 24, 2015 Новини БСП 0 1045

„За БСП Конституцията не е свещена крава, но тя не е и дойна крава- всеки да я дърпа откъдето му е удобно“

„За БСП Конституцията не е свещена крава, но тя не е и дойна крава- всеки да я дърпа откъдето му е удобно“. Това каза зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов в „Панорама“ по БНТ. Той припомни, че от самото начало на обсъжданията социалистите са заявили, че има тежки проблеми в съдебната власт и никой не харесва съдебната система в този й вид.Той добави, че БСП предлага различни промени. „През последната година станахме свидетели на лозунги за реформи по отношение на пенсии, здравеопазване и други, но виждаме, че това натрупва повече проблеми, отколкото чертае някакъв изход“, заяви Стоилов. Той каза още, че реалните проблеми за хората са, че няма равно правосъдие, има хора, които са извън закона и такива, които са над закона. Той обясни, че част от тези практически проблеми- като бавното правосъдие и разпределянето на делата са това, което интересува гражданите. „Нашият модел беше да се тръгне по пътя на конкретните стъпки, дори да се експериментира с някои от тях, и чак след като се прецени дали са полезни, тогава да се изпълняват навсякъде“, обяви зам.- председателят на НС.

„Ние сме хората, които имаме основание да бъдем много по- критични, но в момента става въпрос само за разместване на позиции, защото основното влияние във ВСС идва от ГЕРБ и ДПС“, каза още Янаки Стоилов. Той бе категоричен, че промените в Конституцията се предлагат от същото мнозинство, което задължи българския народ с 16 млрд. лв. заем и възпроизведе до голяма степен новото-старо ръководство на БНБ. „В последният момент по-малките групи винаги осигуряват недостигащите гласове и това вече е модел“, заяви Янаки Стоилов. Той обясни, че БСП не е участвала в предлагането на този законопроект и едва ли трябва да се очаква, че точно левицата ще усили неговите позиции. Той добави, че след първото четене ще бъде отправено запитване до КС по някои от въпросите. По думите му обаче основното развитие ще бъде на второто четене и тогава всеки трябва да прецени в каква посока вижда промяната. „Ние ще подготвим и промени в някои от процесуалните закони, за да покажем, че има стъпки които могат да бъдат извършени вместо да се променя Конституцията“, заяви Стоилов. Той бе категоричен, че справедливостта не се изчерпва само със съдебната власт, защото у нас цялата държавност не е в състояние да защитава ефективно правата българските граждани.