Бояджиева пита Танев: Как ще се погрижите за академията в Свищов?

Юли 24, 2015 Новини БСП 0 934

„Какви действия сте предприели за успешното приключване на кандидатстудентската кампания в Стопанската академия? Как ще гарантирате успешното започване на новата учебна година 2015-2016г

„Какви действия сте предприели за успешното приключване на кандидатстудентската кампания в Стопанската академия? Как ще гарантирате успешното започване на новата учебна година 2015-2016г.? Как ще гарантирате законосъобразността на действията и издаваните актове на временно изпълняващия длъжността ректор, предвид наличието на двама избрани ректори на висшето училище. Как ще гарантирате, че в Стопанската академия не са нарушени основополагащите принципи на висшето образование в България – академично самоуправление и академичната автономност?” Тези въпроси отправи народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Мариана Бояджиева към министъра на образованието.

Бояджиева припомни, че на 28 май 2015г. е проведено общо събрание на Стопанската академия „Димитър Апостолов Ценов” в гр. Свищов. Тя поясни, че на него след тайно гласуване за ректор на академията е избран проф. Теодора Димитрова. Депутатът от левицата подчерта, че в същото време, но със заповед на министъра на образованието с номер РД 09727 от 03.06.2015г. за временно изпълняващ длъжността ректор на Стопанската академия за срок до избиране на нов ректор, но не повече от 6 месеца, е назначен проф. Иван Върбанов. „Допуснато бе предварително изпълнение на тази заповед. Във връзка с избора на ректор на академията са образувани няколко съдебни дела в Административен съд Велико Търново и Върховния административен съд. Предвид на тези факти и във връзка с организацията на кандидатстудентската кампания и новата учебна година, отговорът на зададените от мен въпроси са от съществено значение”, заяви Бояджиева.

Тя изрази надежда за осъществяване на зададените бройки от академията за прием, предвид условията при които е проведена кандидатстудентската кампания и за спокойна работа на преподавателите в нея. „Всички трябва да имаме интерес и отговорност за възстановяване на академизма и връщане на доверието на хората в академията. Основна роля в това имат държавните институции”, заключи Мариана Бояджиева.