Красимир Янков: Управляващите искат още безконтролни полицейски структури

Юли 23, 2015 Новини БСП 0 1344

  „В момента се създават предпоставки за нови разговори с начало „Ало, Ваньо

 

„В момента се създават предпоставки за нови разговори с начало „Ало, Ваньо...”. Ваньо отново е директор на агенция „Митници” и премиер пак е Борисов. Не подценявайте българските граждани”.  Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Красимир Янков в пленарна зала. Според него с предложението се дублира оперативно-издирвателна дейност на службите. „В Закона за митниците се скрива даваната възможност да се вербуват сътрудници”, допълни той. Според него няма правила за работа с бъдещите доброволни сътрудници на митниците. „На практика няма да има законови гаранции за правата и свободите на гражданите при използване на този инструмент, присъщ само за оперативните полицейски и специални служби”, каза още депутатът. Янков подчерта, че оперативно-издирвателната дейност на създаваната нова полицейска структура ще е неподлежаща на контрол. 

          „Господин Цветанов, Вие бяхте министър на вътрешните работи. Защо при същата нормативна уредба не предложихте агенция „Митници” да има тези полицейски правомощия? Или сега, когато избрахте министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова установявате, че не е проблема в това кой и как ръководи силовото министерство и капацитетът на вътрешните работи е намалял и има необходимост от дублиране на дейности, които са специфични, с подготвени кадри?”, попита Янков. Той коментира и може би е необходимо няколко служби да имат предмет на дейност за една и съща работа, за да се контролират. „Какво точно се предлага, как митническите служители и за какъв период ще могат да бъдат обучени и със специфичните средства”, попита още депутатът от левицата.

ГЕРБ признава невъзможността на МВР да изпълнява функциите си

          Красимир Янков припомни изказване на депутат от ГЕРБ, че няма да се разреши възможността на звеното в агенция „Митници” да използва специфични методи. Той зададе въпроса дали сега, когато това се предлага да влезе в закона, ще доведе до по-добра работа или вносителите казват, че звената в МВР категорично не работят. „Това е обвинение не само към министъра на вътрешните работи, а и към назначенията, които се случиха в този период, към областните директори на МВР”, категоричен бе социалистът. С този текст, по думите му, се отваря врата, като поредна стъпка ще се търси по-късно и право за използване на оперативно внедряване, контролирани доставки и доверителни сделки и служители под прикритие, които са типично оперативно-издирвателни способи на работа на полицията и ДАНС. „Създава се хаос най-вече в службите за сигурност. Той ще се отрази не само на управлението, събираемостта, начина на функциониране на институциите, но и на живота на всеки български гражданин”, подчерта той.

          Красимир Янков коментира, че от отговорите на Цветанов на тези въпроси е станало ясно, че той не е съгласен с тези промени. „Кой тогава Ви принуди да ги подкрепите? Коалиционните партньори? Това е бремето на коалицията, която формирахте като амалгама за да управлявате”, заключи Красимир Янков.