Таско Ерменков: Трябва да има равнопоставеност между различните играчи на полето на електроенергетиката

Трябва да има равнопоставеност между различните играчи на полето на електроенергетиката

Трябва да има равнопоставеност между различните играчи на полето на електроенергетиката. Това заяви в парламента народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Таско Ерменков, по време на обсъждането на промени в Закона за енергетиката. Той обясни, че в момента ние сме в ситуация, в която производителят на електроенергия, и най-вече държавните предприятия- които произвеждат 70% от електроенергията в държавата, ще трябва да плащат основната част от вноските в енергийния фонд. По думите му ресорният министър е наясно, че производителите не са в добро състояние в момента и върху тях се крепи и НЕК, изсмуквайки ги.  „Сега с тези 5 % удряме основно тях и има опасност цялата електроенергетика на България да бъде убита”, предупреди депутатът от левицата. Според него е спорна нуждата от създаването на енергиен фонд, но ако се създаде такъв, то поне  тежестта да се разпредели върху всички, които се занимават с продажба на електроенергия. „От БСП предлагаме и всички лицензирани лица, които се занимават с електроенергетика  да плащат не 5, а 4 % - така се намалява тежестта основно върху държавните предприятия, 1% за тях е важен. В същото време натоварваме останалите играчи извън схемата, която ни се предлага, защото трябва да се носи солидарна отговорност по отношение на задълженията”, обясни Ерменков.  По думите му така ще се предотврати и възможността за обвинения, че не са поставени всички, които се занимават с електроенергетика, в едни и същи условия. Таско Ерменков обясни, че при намаляване с един процент, но разпределяне върху повече предприятия, на средствата, които ще се внася в енергийният фонд, по изчисления, постъпленията е него ще бъдат повече, отколкото 5% при по-малко предприятия.

 

Красимир Янков: Преди плащане към фонда - да се гарантират заплатите на работниците

 

Народният представител от левицата Красимир Янков обясни, че императивно в текстовете на закона се урежда въпросът с вноските от 5% от производителите на електроенергия на база приходите до 15 число- да бъдат внасяни във фонда. „При търговски взаимоотношения самото издаване на фактурата се осчетоводява като приход – може да не е платена сума по издадената фактура, а императивно задължаваме производителя до 15 число от месеца да внася 5% във фонда”, поясни депутатът от БСП. По думите му опасността производителят на електрическа енергия да няма средства в дружеството, да няма средства за заплати е съвсем реална. „Ние като народни представители сме длъжни да мислим за хората. Предлагам да се направи редакция и да се запише че 5-те % се изплащат при наличие на средства за фонд работна заплата”, заяви Красимир Янков.

 

 

Чавдар Георгиев: За пореден път се измислят фондове за преразпределяне на средства

 

„Ясно е че енергийната ни система е дебалансирана и черната дупка в нея са двете американски централи. За пореден път прекрояваме закона и измисляме някакъв фонд, който да внася пари в НЕК, пък от НЕК да се преразпределят”. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Чавдар Георгиев. По думите му  вместо това- ресорният министър е имал възможност да си влезете във функциите и да задължи НЕК да влезе в преговори с централите и да каже, че има търговска непоносимост и да прекратите тези договори.

Чавдар Георгиев подчерта, че е записано в закона, приходите, получени от продажбата на електроенергия да са перо в общия фонд за преразпределяне на средства, включително и за енергията от американските централи. „Това е недопустимо по регламенти и директиви на ЕС”, заяви Георгиев. Той предложи, ако все пак остане този текст в закона, да се запише- тези средства да бъдат разходвани само за подпомагане и развитие на ВЕИ-тата.