Янаки Стоилов: Помага се не на Гърция, а на нейните кредитори

Юли 20, 2015 Новини БСП в медиите 0 1818

„Когато богатите плащат, държат бедните да плащат поне колкото тях

„Когато богатите плащат, държат бедните да плащат поне колкото тях. Когато се казва, че трябва да помогнем на Гърция, ние помагаме не толкова на страната и на нейния народ, колкото на нейните кредитори”. Това заяви в ефира на BTV зам.-председателят на НС на БСП Янаки Стоилов. Той подчерта, че солидарността предполага тези, които имат повече да помагат на тези, които имат по-малко, а в случая ни се предлага обърната европейска солидарност – тези които нямат, да помагат на тези, които имат повече. Той бе категоричен, че не трябва да се създава омраза у българите към нашите съседи. По думите му става въпрос на първо място дали страната ни подкрепя една политика, която е довела до сегашната ситуация. Според него тя не се дължи само на управлението в Гърция, но и на това на европейско ниво.  „Това е пореден план за Гърция, който се предлага за последните няколко години и става като камък на шията, който става все по-тежък”, подчерта зам.-председателят на левицата.  Стоилов заяви, че по-малко от 10 % от всички планове, по които са отпускани кредити и рефинансиране, са влезли реално в Гърция и още по-малък процент е стигнал до гръцкия народ. Той бе категоричен, че целият този модел трябва да бъде променен. Социалистът подчерта, че не става въпрос за оправдаване на управленски действия на гръцките правителства. „ЕС в този си вид престана да бъде рекламната витрина на световния капитализъм. Той трябва да даде перспектива на европейските граждани и да се освободи поне от части от тези финансови зависимости, които са далеч от интересите на страните членки, особено тези като България”, поясни Стоилов.

          Янаки Стоилов обясни, че се предвижда да бъдат отделени над 7 млрд. евро от Европейския фонд за финансова стабилност. Той припомни, че пактът е създаден между всички страни през 2010 г., но по-късно е преминал в европейския стабилизационен механизъм, който се отнася само до страните от Еврозоната. „Би било по-логично Гърция, която е в Еврозоната, да бъде подпомагана от нея. Страните в нея оперират с евро и има определени ангажименти на ЕЦБ”, обясни Стоилов. 

          По думите му ситуацията в Гърция ще се радикализира не без помощта на водещи европейски фактори. Според него радикализацията ще бъде и в ляво, и в дясно. „Хората търсят изход от ситуацията. Това важи особено за младите, които нямат перспектива и са най-критично настроени”, заяви зам.-председателят на НС на БСП.  

Липсва последователност в политиката на България

          Стоилов подчерта, че липсва последователност в политиката на страната ни. Той е на мнение, че от България винаги се иска да каже, че иска да отиде някъде, независимо дали някой и предлага да бъде там, какъвто е случаят и с Еврозоната. По думите му сега е моментът, ако е важно за нас, да се придвижим към Шенген да се каже: „Ние сме изпълнили формалните условия, а вие не ни приемате и постоянно ни поставяте условия да участваме в различни инициативи”. Според него е важно в политиката, колкото и далечни да изглеждат тези перспективи, да се осъзнава, че те отнасят до цялостното състояние на ЕС.

          Стоилов подчерта, че бъдейки в ЕС, ние трябва да поставяме нашите интереси и заедно с други страни да търсим защитаването им.