Миков: Строежите в зелените площи от „Люлин“ до „Младост“ се появиха при дясното управление

„Проблемът със застрояването на зелените площи в София е стар и възниква от неизпълнението на закона за създаване на регистри за тях

„Проблемът със застрояването на зелените площи в София е стар и възниква от неизпълнението на закона за създаване на регистри за тях. Столична община е първенец в това отношение – тук най-много се строи, защото дясното управление преди петнайсетина години реституираше на поразия“. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков по време на парламентарния контрол днес. Лидерът на левицата зададе въпрос на регионалния министър Лиляна Павлова във връзка с такъв строеж в пространството между три блока в столичния кв. „Обеля“. В началото на месеца протест на местни жители, подкрепен от Миков и други социалисти, спря строителните работи там. 

„Зелената площ до детската площадка между блоковете 112, 113, 114 в „Обеля“ е поредната застрашена от изчезване заради строеж! Застрояват се междублоковите пространства и в другите столични квартали от този тип. Хората се страхуват, че ще бъдат лишени от мястото, където играят децата им и недоумяват как общината е разрешила изобщо да се строи там. Те се интересуват какви мерки ще предприеме изпълнителната власт и ще се зарадват на лично внимание от страна на регионалния министър, който да отиде на място и да види какво се случва в резултат на такъв тип градоустройствена политика в столицата“, обърна се към Павлова лидерът на социалистите. 

По думите на Миков от фактите около случая става ясно, че далаверата се върти от началото на 2000 г. с реституирана от поземлената комисия нива, която се оказва зелената площ между трите жилищни сгради. „Очевидно в Столичната община имат нюх към тези далавери, защото през годините станахме свидетели как от „Младост” до „Люлин” между блоковете се строеше и това продължава да предизвиква огромно обществено недоволство“, отбеляза Миков. 

Председателят на Парламентарната група на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ настоя за законодателни решения за преодоляване на проблема и призова регионалния министър за стриктен контрол по регистрите за зелените площи. Според Михаил Миков те трябва да се структурират в общините, да бъдат публични и гражданите да са наясно с тях.