Чавдар Георгиев: Съдебната реформа е слаба и БСП няма да я подкрепи

Юли 16, 2015 Новини БСП 0 1021

 „БСП винаги е имала принципна позиция по предлаганата съдебна реформа – тя е слаба и няма да доведе нито до изпълнение на целите, които са заложени в стратегията, нито ще удовлетвори изискванията на ЕК

 „БСП винаги е имала принципна позиция по предлаганата съдебна реформа – тя е слаба и няма да доведе нито до изпълнение на целите, които са заложени в стратегията, нито ще удовлетвори изискванията на ЕК. Няма да я подкрепим”. Това заяви пред BTV народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Чавдар  Георгиев. Той обясни, че в единственият до сега официален документ, докладът от януари месец, има определени тези на ЕК, свързани с ВСС. Георгиев подчерта обаче, че никъде в този доклад не са препоръчани на България предлаганите промени – разделяне на две колегии. „Според БСП тези промени не са необходими. Ако това стане ВСС ще се сведе до трима души – главният прокурор, председателят на ВКС и председателят на ВАС  и те сами ще определят какви ще са кадровите назначения, ще се капсулират прокурорската и съдебната колегия”, коментира депутатът от левицата.

          Георгиев попита как четирима прокурори и един следовател, с кратък мандат ще гласуват явно в присъствието на главния си прокурор. По думите му така главният прокурор ще определя всички назначения. „Трябва да има реформа, но не тази”, категоричен бе той.

Управляващите трябва насила да прокарат съдебната реформа или да се провалят

          Чавдар Георгиев припомни, че в самото начало на тази реформа левицата е изявила готовност да се води диалог и да не се внасят тези предложения, но управляващите са отхвърлили това предложение. „Сега те са в ситуация, в която или трябва насила да се опитат да прокарат своята реформа, или да се провалят”, заяви той.

По темата за избора на ръководство на БНБ Чавдар Георгиев заяви, че БСП е очаквала други лица да влязат в състава му, а не запазване на старите кадри.