Бъчварова: БСП е против закриването на Националната служба за зърното. Това е лобизъм

„ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е категорично против закриването на Националната служба за зърното и подмяната на Закона за съхранение и търговия със зърно

„ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е категорично против закриването на Националната служба за зърното и подмяната на Закона за съхранение и търговия със зърно. Това е лобизъм.” Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Светла Бъчварова.  Тя обясни, че ако са били предприети мерки този закон да бъде подобрен и да се увеличат и да се гарантират  регулаторните функции на Националната службата по зърното,  БСП е щяла да участва активно в диалога. „Ние сме против всички разписани текстове, които поставят под съмнение въобще контрола от страна на държавата”, заяви Бъчварова. Тя обясни, че Министерство на земеделието и храните чрез областните служби може единствено да регистрира и да наблюдава какво се случва в зърнения сектор, без дори да има ангажимент да е достоверна информацията, която се подава в декларациите.  

 

         Според Бъчварова с преминаването на лабораториите, които са в момента към Националната служба по зърното, към Агенцията по храните  няма да се реши проблемът. „Лабораториите са за зърнопроизводителите, не за държавата, защото когато има спор, трябва да има арбитраж”, категорична бе тя. По думите й с предлагания закон няма гарантирана сигурност за продажба на зърното и за случаите, когато зърното изчезне- тогава е възможно с търговски дела да се възстановят загубените средства. Депутатът от левицата подчерта, че няма никаква сигурност и за наемателите на складове – собственикът на склада не носи никаква отговорност. „Всички разписани текстове създават хаос и предпоставка производителите на зърно, които получават над 1 млрд. лв. субсидии, да не са защитени да продават, когато искат своята продукция и да определят най-добрата за тях цена”, заяви Бъчварова.