БСП с инициатива в защита на българските жени

Юли 15, 2015 Новини БСП 0 1038

„С промени в Кодекса за социално осигуряване настояваме да не се изравнява изискуемият стаж и възраст за пенсиониране при мъжете и жените”

„С промени в Кодекса за социално осигуряване настояваме да не се изравнява изискуемият стаж и възраст за пенсиониране при мъжете и жените”. Това заяви пред журналисти в НС народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Мая Манолова. Тя обясни, че днес ситуацията е в ущърб на жените -  14 % по-ниско е заплащането на жените спрямо мъжете при равнопоставен труд, по-трудно набират нужните години и стаж за пенсия. „Възрастта от 65 години за пенсиониране и 40 години трудов стаж, които поставят управляващото мнозинство, ще доведат до невъзможност хиляди български жени да се пенсионират. Предложението на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е възрастта за пенсиониране при мъжете да е с 3 години по-висока отколкото при жените”, обясни депутатът от левицата. Тя допълни, че в момента на пазара на труда основно се търсят жени до 30 години с 5 години трудов стаж и поне две деца, за да не отсъстват по майчинство, а жените над 50 години стават неконкурентни.  

 

Призоваваме Цачева и всички жени в НС да бъдат солидарни с българските жени

 

Мая Манолова призова жените в НС да се подпишат под тези промени или поне в пленарна зала да  ги подкрепят. „Призоваваме и председателят на НС Цецка Цачева да бъде солидарна с българските жени, като заедно с народните представителки от ГЕРБ и управляващото мнозинство подкрепят тези предложения”, каза още тя. Народният представител заяви, че очаква подкрепа за българските жени и от мъжете парламентаристи, които да се  възпротивят срещу изравняването на изискуемия стаж и възраст за пенсиониране между жените и мъжете. „Най-доброто решение е равни условия на пазара на труда, възможност за жените да се реализират, възможност за гъвкаво пенсиониране. Докато това обаче не се случи, не е справедливо да сме равни единствено в пенсионирането”, категорична бе тя.

Манолова подчерта, че българската жена, която има много повече ангажименти и е призвана да отстоява каузи, да защитава семейството си, да отглежда децата си и да работи по 10 часа на ден, е напълно дискриминирана с предложенията на управляващото мнозинство.

Дора Янкова от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ допълни, че до края на деня левицата ще внесе голям пакет от предложения по Кодекса за социално осигуряване. Тя обясни, че освен промените в защита на българските жени, ще бъдат внесени и други, сред които замразяване на възрастта и стажа за пенсиониране, възможността за гъвкаво пенсиониране.