Емил Райнов към управляващите: Кой ще бламирате сега – министъра си или премиера си?

Юли 14, 2015 Новини БСП 0 801

БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ не подкрепя законопроекта на МС за лечебните заведения Народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Емил Райнов разкритикува предложения от Министерски съвет законопроект за лечебните заведения

БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ не подкрепя законопроекта на МС за лечебните заведения

Народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Емил Райнов разкритикува предложения от Министерски съвет законопроект за лечебните заведения. Той определи като черешката на тортата вкараната в последния момент от МС  главата за приватизацията на болници. По думите му, когато се казва, че държавата е лош стопанин, трябва да се има предвид, че държавата от осем месеца има нов стопанин. „Защо чак на осмия месец направи прословутия анализ, от който всички с ужас установихме, че здравеопазването в България е практически фалирало?”, попита още Райнов. Според него съвсем основателно не бива да се говори за приватизация, защото само още няколко месеца безхаберно управление на държавната собственост ще доведе до ликвидация на българското здравеопазване. Райнов заяви, че БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ няма да подкрепи законопроекта, но у левицата остава едно любопитство. „След изказването на премиера и министъра, че главата за приватизация ще се оттегли, как ще гласуват в момента управляващите? Вариант 1 – гласуват „против” законопроекта и си бламират министъра; вариант 2 – гласуват „за” и си бламират премиера или остава вариант 3 – с отвращение да гласуват „за” и между първо и второ четене комисията да пренапише изцяло законопроекта?”, каза още депутатът.

Райнов коментира предлаганото изискване за директори на лечебните заведения да имат само завършена магистратура, като заяви, че вероятно нечия скамейка, рекламирана като много дълга, се оказва късичка и затова се разширява кръгът хора, които могат да заемат такава длъжност. Той приветства акредитацията на болниците, но подчерта, че няма как за една година всички болници да минат през акредитация, за да може да бъде поставено като условие за сключване на договор от 2017г. Народният представител разкритикува и обединението на болниците, като каза, че никъде не е написана каква е целта на обединяването, а същевременно в противоречие с току що приетия закон за здравното осигуряване, всеки участник трябва да отговаря поотделно на условията за сключване на договор, всеки поотделно трябва да сключва договор с касата. „Е тогава защо се прави това обединение? Информационната система на Касата така е устроена, че не може да отчита обединение, като глобите и санкциите също са на база лечебно заведение. Какъв е резултатът от обединението на софийските болници, къде е ефектът от спестените милиони? Резултатът е нулев”, категоричен бе Райнов. По думите му водещото в целия законопроект е да се ограничи болничната помощ там, където има излишък, но от другата страна се разрешава на една и съща болница с първи адрес, с втори, трети адрес. Райнов попита здравния министър защо в този законопроект за пореден път няма нищо за контрола. „Как до 2009 г.  с 6% здравна вноска Касата всяка година реализираше излишък и болниците бяха с 39 млн. лв. задължения, а от 2009 насам, при 8% здравна вноска касата ежегодно генерира между 200 и 400 млн. дефицит, болниците гонят половин милиард задължения, а пациентите са по-малко”, завърши Емил Райнов.