Държавата трябва да участва финансово в инвеститорските проекти

Юни 29, 2009 Новини Избори 0 1517

Добрич

Добрич. Заради кризата българинът трябва да се върне в земеделието - най-вече за за развитието на биопроизводствата, за които страната е изключително подходяща - заяви на семинар в Добрич за инвестициите в Източна България министърът на икономиката и енергениката и водач на листата на „Коалиция на България"  за региона Петър Димитров. Според него, ще се променят и ангажиментите на държавата спрямо инвеститорите в условията на криза - ако досега те са били основно в изграждане на инфраструктура, сега ще рябва да се пренасочат към 50-процентово финансово участие с инвеститорите. Според министъра, един от изходите е в бизнеспарковете. „Инвеститорите не се притесняват от високите наеми, но искат да са в супермодерна среда" - каза още П. Димитров. „По конкурентноспособност на правителството сме ва първата 30-ица на ЕС, а по конкурентноспосопсобност на икономиката - на 47-48 място" - добави той.

„Данъците у нас са достатъчно ниски, имаме известен резерв в осигурителната тежест. Но това, което яорстно се проповядва от немалко партии, за намаляването й веднага с 5 процентни пункта означава минус 1 млрд лева. Само че те не казват откъде ще ги вземат  - от здравеопазването, образаванието или отдругаде" - попита П. Димитров.

За тази година държавата е заделила 20 млн. лв. за подпомагане на инфраструктурата на инвестисторите, каза още министърът. За индустриалните паркове правителството отдели 100 млн. лева и първите резултати са повече от насърчителни, като се има предвид паркът в Русе - каза още министърът. Битката за инвеститорите става жестока, нищо, че сме на втора позиция по бизнесклимат в Европа, смята той. В момента у нас се изграждат 7 бизнеспарка.

„Над водата ни държат стабилните финансови резерви. Това успокоява инвеститорите. Не ни трябва споразумение с МВФ, защото това означава автоматично намаляване на доходите и увеличаване на данъците" - е мнението на П. Димитров.

Според изпълнителния директор на  Агенцията за инвестиции Стоян Сталев, в момента у нас се поддържат 117 инвестиционни проекта. „България се превръща основно в държава на услугите и не толкова на производството. Агенцията поддържа основно проекти в производството, възобновяемите енергийни източници, високите технологии" - каза още Ст. Сталев. Според него, една от перспективните индустрии е тази за авточасти, в софтуера, където потенциални инвеститори са САЩ и Индия.