Корнелия Нинова: В закона за търговските вериги сме гарантирали правата на българските производители и работници

Юли 09, 2015 Новини БСП 0 1291

  „В закона за търговските вериги сме гарантирали правата на българските производители, на българските работници, които са там, както и на българския бюджет, в който се надяваме да влизат средства от плащане на данъци, а и на българската икономика”

 
„В закона за търговските вериги сме гарантирали правата на българските производители, на българските работници, които са там, както и на българския бюджет, в който се надяваме да влизат средства от плащане на данъци, а и на българската икономика”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова от парламентарната трибуна. Тя обясни, че първият и най-важен проблем е, че търговските вериги не плащат на български компании. Нинова посочи пример с „Карфур”, който дължи над 20 млн.лв на над 150 български компании. „Неполучавайки парите си, те са принудени да ограничат работата, да освободят хора и в крайна сметка да фалират”, допълни тя. Народният представител обясни, че този текст е важен за 1500 български компании, в които работят и са осигурени повече от 130 000 работници и практически осигуряват препитанието на над 600 000 граждани. Тя подчерта, че съюз „Произведено в България”, в който членуват 10 от големите браншови организации в България, са подкрепили БСП за този закон.
 
Нинова подчерта, че представители на търговските вериги в свои телевизионни участия са коментирали, че с предлаганите текстове, народните представители се месят в свободното договаряне и се пречи на свободната конкуренция. Нинова обясни, че по закон търговските вериги са задължени да декларират годишните си финансови отчети и ако не го направят трябва да плащат глоба. „В продължение на десетки години те не го правят”, допълни тя. Народният представител представи и официална справка от НАП, според която едногодишният оборот на „Кауфланд” е 1 436 280 000 лв, не са платили на български производители, няма и годишен финансов отчет, консолидиран финансово отчет, годишен доклад за дейността, годишна консолидирана финансова рамка. „Четири пъти неизпълнение на българския закон. Да ги оставим ли да се саморегулират по този начин?”, попита тя. Зам.-председателят на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ посочи и други подобни примери с Метро, Билла, Лидл, Пени маркет, Пикадили. „Ако си мислите, че декларират печалба, грешите. Те работят на загуба години наред, при обороти от над милиард, но стоят в България. Естествено те не внасят и данъци в страната, защото са на загуба”, каза още тя. По нейните думи тези добри европейски инвеститори с претенции за саморегулация, искат да бъдат оставени да продължават да правят това. „Няма да ги оставим и затова въвеждаме срок за плащане 30 дни. Въвеждаме им забрана да налагат такси, срещу които не предоставят нищо – такса за рожден ден, торбичка и други. Ако договорят такова условие е нищожно. Забраняваме им да забраняват на българските производители да продават стоките си на трети лица на по-ниски цени т.е. да ограничават свободната конкуренция”, обясни Корнелия Нинова.
 
Румен Гечев: Да” на българските производители, „Не” на грабежа на България
 
Народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Румен Гечев допълни, че няма български депутат, който ще си сложи пръста и ще гласува срещу основната структура на икономиката – българските фирми и ще „помпа” печалби, които се отчитат като загуби. Според него това са единствените фирми, които десетилетия стоят на загуба и се разширяват. „Да” на българските производители, „Да” на баланса на интереси между търговските вериги и българските производители. „Не” на грабежа на България”, заключи Гечев