Илияна Йотова: За БСП е важно да бъдат избрани добри кметове

 „За БСП е важно да бъдат избрани добрите кметове на предстоящите местни избори

 
„За БСП е важно да бъдат избрани добрите кметове на предстоящите местни избори.” Това заяви евродепутатът от левицата Илияна Йотова в предаването „Панорама” по БНТ. Тя продължи, че ще се търси подкрепа от левите сили на предстоящите местни избори.
 
По повод освобождаването на Антон Кутев и Кристиан Вигенин от Изпълнителното бюро на БСП, Илияна Йотова каза, че те не са в партията, за да бъдат непременно в този неин орган. „Аз съм убедена, че на предстоящите избори те ще продължат да работя за БСП”, обясни тя. Според нея право на всеки нов лидер е да избере хората, с които да работи.
 
Когато в студиото стана дума за промените в Конституцията, Илияна Йотова поясни, че няма съгласие в самата управляваща коалиция по въпроса, а на каква основа да се търси подкрепа на опозицията. „Дано обаче да не се отлага сериозната реформа в съдебната система с оглед на предстоящите избори”, изрази свое опасение евродепутатът.
 
По повод предположението, че народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ  Мая Манолова би могла да стане следващият омбудсман, Илияна Йотова заяви: „Манолова би била един много добър и успешен омбудсман на България.”
 
Урокът за нас от гръцката криза е, че не могат да се теглят колосални дългове
 
Според Илияна Йотова урокът за България от кризата в Гърция е, че не може да се теглят колосални дългове, които ще трябва да се плащат, както българският от 16 млрд. лева, изтеглен от правителството на Борисов.
 
Евродепутатът от левицата каза също, че не може само Гърция да бъде виновна за кризата. Според нея се премълчава и вината на еврозоната. „Защото изведнъж лихвата по дълговете бе вдигната с почти 2%, а и високите стойности на еврото накараха държавата да забуксува”, коментира тя. Илияна Йотова припомни, че е било предлагано орязване на доходите в гръцката страна, съкращение в публичната сфера, увеличение на данъците и редица други рестрективни мерки, предлагани от Европа. Тя каза още, че след референдума правителството на Гърция ще има волята на народа зад гърба си, за да води преговори за собствения си дълг.