Янаки Стоилов: Споразумението за военно сътрудничество между България и САЩ не е достатъчно за разполагане на оръжие

Юни 29, 2015 Новини БСП 0 1117

„Споразумението за военно сътрудничество между България и САЩ от 2006 г

„Споразумението за военно сътрудничество между България и САЩ от 2006 г. не е достатъчно основание за разполагане на оръжие”. Това заяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов по БНТ. Според него трупането на оръжие вместо да засилва националната сигурност, увеличава противопоставянето и превръща България в прифронтова държава. Стоилов припомни позицията на БСП, която е категорично против разполагането на тежко въоръжение в страната, включително и американско. „Самите тези, които разпореждат да се разположи това въоръжение на наша територия казаха, че то се прави с оглед на подсилването на източния фланг на НАТО и има отношение към развитието на конфликтната ситуация. Аз не бих искал да преминем към режим на непрестанни учения в България и трайно разполагане на такова оръжие“, подчерта Стоилов. Той бе категоричен, че БСП настоява България сама да оценява рисковете за своята сигурност и да прецени възможностите за увеличаване на капацитета на армията. Народният представител заяви, че Русия не е заплаха за България и българите и страната ни остро се нуждае от самостоятелна външна политика. „Президентът трябва да каже какви ангажименти е поел по време на срещата в Уелс, когато действаше служебното правителство, а министър - председателят не бива да бяга от отговорност, защото поведението на правителството е национално безотговорно и подвеждащо българските граждани“, коментира Стоилов.

БСП е против правителствената политика, която заплашва съществуването на общински болници

           Янаки Стоилов обясни, че след като на Конгреса е приета резолюция  за местните избори, сега вече на нейна основа е била приета предизборната платформа в 10 направления, които съдържат множество конкретни ангажименти и това е в помощ на общинските организации на партията. „Ние изискваме от нашите общински организации в рамките на тези избори да заявят публична подкрепа към тези ангажименти, за да се види каква е разликата в политиката. Ние сме против правителствената политика, която на редица места заплашва съществуването на общинските болници. Ние не говорим просто за усвояване на европейски пари, а искаме икономическа и социална отговорност, която да работи за хората“, обясни той.

Целта ни за изборите е да се повиши значително доверието към БСП

Янаки Стоилов заяви, че главната цел за бъдещите избори е да се повиши значително доверието към БСП, изразено в гласовете за кандидатски листи за съветници и кметове. „Разполагаме с малко време, за да направим много и да преодолеем проблеми, които са натрупвани с години и затова към вчерашното заседание на НС имаше много очаквания. Хората очакват от нас да имаме действия, за които да ни подкрепят, не да изпитват неудобство и това е  важен сигнал за нашите местни структури“, заключи Янаки Стоилов.

Стоилов коментира промените в ИБ, като обясни, че са били направени, защото се търси по-голяма ефективност в оперативното ръководство на партията. „Кристиан Вигенин влезе в президиума на ПЕС и занапред може да бъде много активен и полезен във взаимодействието на нашата партия на европейско ниво“, допълни зам.-председателят на БСП.