Мерджанов към министър Ненчев: Кажете истината! Кой е дал съгласие за разполагането на чужда военна техника у нас?

Юни 26, 2015 Новини БСП 0 876

„През миналата седмица обществото настръхна при появата на взаимно изключващи се информации от страна на министъра на отбраната, на външните работи, президента на републиката и министър – председателя относно разполагането на чужда военна техника в България”

„През миналата седмица обществото настръхна при появата на взаимно изключващи се информации от страна на министъра на отбраната, на външните работи, президента на републиката и министър – председателя относно разполагането на чужда военна техника в България”. Това каза от парламентарната трибуна секретарят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов. Той уточни, че става дума за планирана операция след срещата на НАТО в Уелс, на която е взето решение под формата на непрекъснати учения да се осигури присъствие на тежка военна техника от страна на САЩ в страни от Източна Европа. Мерджанов добави още, че на тази среща са присъствали президентът Плевнелиев, тогавашният военен министър Шаламанов и министър Даниел Митов.  „През следващите месеци стана ясно, че с шестте държави, включително и България, е воден целенасочен разговор за разполагането на такава техника”, каза още той. Атанас Мерджанов попита министъра на отбраната, каква е позицията на българското правителство по приемането на тази тежка военна техника.

„Вие представителите на кабинета нагло излъгахте и се оплетохте в лъжи”, категоричен бе Мерджанов. Той добави, че   за разполагането на военна техника у нас е воден целенасочен преговорен процес, който няма нищо общо със споразумението от 2006 г. Мерджанов припомни, че в изявление на американския военен министър се казва, че САЩ са получили съгласие и от шестте държави. „Кажете истината за това- кой е участвал в тези преговори и е дал съгласие за разполагането на тази бойна техника и на какво почива то”, призова Атанас Мерджанов.