В ГРАД ХАСКОВО СВЕТОВНА БАНКА И МИНИСТЕРСТВО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА ОБЯВИХА ОФИЦИАЛНО СТАРТА НА ПРОЕКТА ЗА СОЦИАЛНО ВКЛЮЧВАНЕ

Днес, 26 юни, на среща, посветена на сътрудничеството между Световна банка и Министерството на труда и социалната политика (МТСП), социалният министър Емилия Масларова и представителят на Световна банка за България – Флориан Фихтел, обявиха старта на следващия им съвместен проект за социално включване

Днес, 26 юни, на среща, посветена на сътрудничеството между Световна банка и Министерството на труда и социалната политика (МТСП), социалният министър Емилия Масларова и представителят на Световна банка за България – Флориан Фихтел, обявиха старта на следващия им съвместен проект за социално включване. Срещата се проведе в Областна администрация на град Хасково и в нея взеха участие г-жа Иванка Христова от МТСП, Ерик Рангелов – изпълнителен директор на Социално инвестиционния фонд (СИФ), г-жа Елка Добрева от МОН, проф. Кръстина Петкова от БАН, Елена Кабакчиева – Фондация „Здраве и социално развитие” и кандидатите от листата на Коалиция за България – област Хасково. Модератор беше заместник министърът на труда и социалната политика Димитър Димитров.

Проектът „Социално включване” е на стойност 40 милиона евро, като първата му пилотна част се финансира от Световна банка.

Това е първият проект, насочен към определена възрастова група – за деца от 0 до 7 години, който цели постепенно и систематично намаляване на броя на децата, които отпадат от училище. Подобряването на до-училищното образование е основен приоритет в обновената стратегия на Европейската комисия за сътрудничество в образованието и обучението след 2010 г.

Бенефициенти по проект „Социално включване” от една страна ще бъдат общините. Между 50 и 80 общини ще получат финансиране при реализиране на първата фаза. Проектът предвижда реализирането на така наречените твърди мерки, които предвиждат ремонтни дейности и строителство на детски ясли и детски градини. Целта е да се подпомогнат семействата в отглеждането на децата. Максималната стойност на един проект ще бъде 1 милион лева.

Другите бенефициенти са неправителствения сектор, който да предоставя пакети от социални услуги за бременни майки, бъдещи бащи, създаване на „Училище за родители”, в което тези родители да бъдат обучавани, как да следят развитието на своите деца, предоставяне на медицински експерти, социални работници за ранна интервенция при раждане на дете с увреждане, услуги по семейно планиране, детска консултация, обучение, създаване на фамилни центрове и др.

Г-жа Емилия Масларова представи резултатите от проекта „Социални инвестиции и насърчаване на заетостта”, като изтъкна приноса на СИФ в изпълнението на социалната политика на МТСП. Тя обобщи, че по този проект са финансирани 1287 обекта в 264 общини на стойност над 168 милион евро.

„Работейки по тези проекти нашата цел е по-дългосрочна – да насърчим активното включване на пазара на труда, намалим бедността и увеличим производителността на труда в България, което да доведе до повишаване на икономическата стабилност в страната”, заключи Фихтел.