Правителството ще продължи да помага на общините

Сергей Станишев: Ако след изборите затънем в политиканстване, политически чистки и партийни битки, ще загубим много време, а времето е пари   Правителството ще продължава да оказва помощ на българските общини дори в условията на световна финансова и икономическа криза

Сергей Станишев: Ако след изборите затънем в политиканстване, политически чистки и партийни битки, ще загубим много време, а времето е пари

 

Правителството ще продължава да оказва помощ на българските общини дори в условията на световна финансова и икономическа криза. Това заяви председателят на БСП и премиер Сергей Станишев по време на посещението си във Варна.  По думите му в тази кризисна ситуация от голямо значение е стабилността на държавата и добрата работа на държавната администрация и институциите. Ако след изборите затънем в политиканстване, политически чистки и партийни битки, ще загубим много време, а времето е пари, каза още Станишев.

Премиерът подчерта, че парите, които страната ни получава от структурните фондове на ЕС, са израз на солидарност на Европа към България като нова страна-членка на съюза. Средствата са насочени към изравняване на качеството и стандарта на живот с тези на по-старите страни-членки.

До момента има подписани договори за усвояването на 2.6 млрд. лева за проекти в сферите околна среда, градска среда, регионално развитие, селски райони. Вече са разплатени около 500 млн. лева. Ако не бяхме направили толкова бързо, с такава политическа воля реформата за управлението на европейските средства, нямаше да се постигнат тези резултати, подчерта Станишев.

Премиерът беше категоричен, че правителството ще направи всичко възможно да преодолее изоставането в усвояването на еврофондовете, които трябва да бъдат вложени в републиканската пътна инфраструктура. По думите на Станишев с работата си през последните месеци и отблокирането на 115 -те милиона евро за проекти в областта на инфраструктурата , сегашният кабинет доказа, че може да работи ефективно. Същото се отнася и за цялостната промяна в работата на НАПИ, каза още Станишев.

По думите на премиера както в момента, така и в следващите месеци в инфраструктурата на град Варна ще бъдат вложени десетки милиони левове от държавния бюджет и от оперативни програми на ЕС. Правителството ще продължи да влага средства в развитието на пътната инфраструктура не само на морската столица, но и в цялата страна, заяви Станишев.

Във Варна премиерът направи първа копка на канализацията на варненския квартал "Виница" и откри рехабилитираната отсечка на пътя „Аладжа матнастир"-„Виница"-„Св. св. Константин и Елена".