Красимир Янков: Министър Бъчварова срина системата за сигурност

Юни 17, 2015 Новини БСП 0 939

„Вероятно е да няма предварителна информация към отговорните органи, които да следят за спазването на реда или те не са взели съответните мерки за предотвратяването на случилото се в „Орландовци”

„Вероятно е да няма предварителна информация към отговорните органи, които да следят за спазването на реда или те не са взели съответните мерки за предотвратяването на случилото се в „Орландовци” . Това каза народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Красимир Янков в ефира на ТВ 7.  Той припомни, че МВР доста дълго обяснява, че се правят анализи на ситуацията  и изрази изненадата си от изявлението на главния секретар на МВР, че ако няма конкретни действия на полицията, това, което може да се случи, може да стане непоправимо. По този повод Янков запита: „Късно ли е за интеграция, образование и спазване на законите по такива населени места?” Народният представител припомни, че БСП още от първия ден на Румяна Бъчварова като министър на вътрешните работи е предупреждавала за това, което ще се случи. „Нямахме толеранс, защото бяхме сигурни за щетите, които ще се нанесат на МВР, след като тя стане министър. Министър Бъчварова срина системата за сигурност”, категоричен бе той.

„Къде са тези, които обясняваха, че е нужен външен, диалогичен човек в МВР, който да донесе спокойствие”, запита още социалистът. Той бе категоричен, че оставка на вътрешния министър трябва да има, тъй като това са и призивите, които се чуват от служителите в сектор „Сигурност”. „Има обаче конкретно лице, което застана зад  нея и това е премиерът Борисов. Той отговаря за сектор „Сигурност” и съвсем скоро тези, които имат искания, а с тях не се води диалог, ще разберат, че виновен е самият той”, каза още Янков.  Той добави, че диалогичността на Бъчварова в момента отсъства или въобще не я е имало. По думите му, трябва отговорните длъжностни лица, избрани, за да представляват държавата, да спрат да обясняват, че все още анализират ситуацията.

Жельо Бойчев: Местната власт не бива да бяга от своята отговорност
 

„Има три основни причини, за да се стигне до тази ситуация в Орландовци, Гърмен и други места. Първата е усещането за липсата на справедливост и усещането, че законите и правилата не се прилагат по един и същи начин за всички български граждани”. Това каза народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев пред БНТ.          Той добави, че втората причина е свързана с все по-растящото социално и регионално разслоение на обществото. „Тази пропаст, която се отваря между различни групи от гражданите, в бъдеще ще бъде предпоставка за все повече такива конфликти”, каза още социалистът. По думите му,  провалът на националната политика за интеграция на ромите през последните години е още една причина за случващото се. Бойчев заяви, че  трябва да се тръгне от верния анализ на ситуацията и причините, за да може от тук нататък да се търси решение. Народният представител бе категоричен, че  местната власт, също не бива да бяга от своята отговорност, тъй като тя е най-близко до хората. „Не мога да приема за нормално в България да има зони, оформени като гета. Такъв тип сегрегация на хората е недопустим. Не може хора да идват и да се самонастаняват, където и да е и местните власти да не предприемат мерки”, заяви народният представител.