Вигенин поиска по-силен ангажимент на Евросъюза към Западните Балкани

Юни 13, 2015 Новини БСП 0 681

За нов поглед към евроинтеграцията призоваха участниците в работна среща по време на Конгреса на ПЕС в Будапеща, организирана от Кристиан Вигенин в качеството му на ръководител на Работната група на ПЕС за Западните Балкани

За нов поглед към евроинтеграцията призоваха участниците в работна среща по време на Конгреса на ПЕС в Будапеща, организирана от Кристиан Вигенин в качеството му на ръководител на Работната група на ПЕС за Западните Балкани. Съблюдаването на правата на гражданите и върховенството на закона трябва да имат много по-голяма тежест при оценката на напредъка на страните-кандидатки по пътя на присъединяването към Европейския съюз. Не може да се очаква страна, която не може да реши вътрешните си проблеми, да реши проблемите със съседите си, подчертаха представителите на различни партии от региона. Основен акцент в срещата беше изслушване на председателя на македонските социалдемократи Зоран Заев за ситуацията в страната и напредъка в преговорите с управляващата партия по разрешаването на политическата криза. В своето изложение Заев подчерта, че опозицията действа спокойно, но уверено и настойчиво, като ключов въпрос е да се гарантира, че предсрочните избори няма да бъдат подготвени от правителство, ръководено от Никола Груевски. "Практиката показа, че на избори сегашното управление извършва масови манипулации и фалшификации и не можем да позволим същите хора да организират избори по същия начин, защото резултатът ще бъде такъв, какъвто те решат да бъде", сподели лидерът на македонските социалдемократи.

Вигенин подчерта, че от началото на кризата Партията на европейските социалисти е имала много активна позиция - изявление на Президиума, последвана от официална мисия в Скопие, декларация от името на Балканската конференция на ПЕС в София и участие на лидера на ПЕС и представители на партии-членки в големия митинг-протест на опозицията. "Сега е важно представителите на ПЕС в различни европейски институции да се ангажират по-силно, особено що се отнася до Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент", подчерта Кристиан Вигенин и заяви, че от името на Работната група на ПЕС за Западните Балкани ще поиска от Върховния представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини да отдели по-сериозно внимание на Югоизточна Европа. Вигенин се ангажира да направи необходимото първото заседание на Работната група за Западните Балкани през есента да се проведе с участието на Федерика Могерини, за да обсъдят заедно как Европейският съюз може да направи своята подкрепа за региона по-ефективна.

С цел да се засили сътрудничеството между левите партии в Югоизточна Европа, Вигенин предложи да се създаде информационен уебсайт или портал, където да се публикува информация за предстоящи и минали събития, посещения и срещи, организирани от левите партии и фондации в региона. Участниците в срещата подкрепиха и намерението му да се обърне към ръководителите на водещите леви фондации да предвидят повече инициативи в региона за следващата година.

В срещата участваха зам.-председателят на Групата на социалистите и демократите Кнут Флекенщайн, зам.-председателката на ПЕС Джен Роаял, евродепутати и депутати от страните-членки и от страните-кандидатки, представители на леви фондации.