Янаки Стоилов: Да се проведат консултации за договора със САЩ

    „Ако няма опасност българското правителство да падне в резултат на това, че не се подкрепи сега споразумението със САЩ, нека да се проведат консултации с кабинета”

 
 
„Ако няма опасност българското правителство да падне в резултат на това, че не се подкрепи сега споразумението със САЩ, нека да се проведат консултации с кабинета”. Това предложи от парламентарната трибуна зам.-председателят на НС на БСП Янаки Стоилов Той предложи да се отложи засега разглеждането на второ четене на тази ратификация. „Не оспорваме, че България поема ангажименти към САЩ за предоставяне на информация. Оспорваме, че ние нямаме същата възможност за информация по отношение на български граждани и фирми”, каза още Стоилов. Той припомни и че това означава осветляване на средствата, изтекли от КТБ, които явно някои  държат да се крият.
 
Румен Гечев: БСП е против превръщането на България в колониална държава
 
„Имаме прецедент за предлагане на международното право – за първи път в тази зала ни принуждават да подпишем уникален за европейската практика и страните членки на НАТО договор”. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Румен Гечев. По думите му става въпрос за един едностранен договор, който превръща  България в колониална държава. „Ние ще сме принудени да заделяме средства, да организираме и използваме институционален ресурс, за да захранваме с информация данъчната администрация на САЩ”, обясни Гечев и допълни, че бюджетът на страната ни ще бъде лишен от значителни приходи от изнесени мръсни пари от страната, покрити от приватизация и други нечисти сделки.
 
„Ние категорично възразяваме срещу това- с гласуване да превърнем България в единствената страна от 28-те страни членки на ЕС, подписваща подобен унизителен договор, принизяващ и целия ЕС. Това ли заслужава република България като партньор?”, възмути се Гечев и попита- откъде накъде България няма да има информация за българските фирми, които са нарушили международните данъчни закони и са лишили от постъпления българските граждани и бюджет. По повод на твърдението , че от нашата страна щяла да изтича информация и за това не се подписва договорът, той зави, че това е обида за българското правителство. „Противоречи и на здравия разум- американската страна да е съгласна да изтича информация за американски граждани, но да пази тази за българските, които са престъпили закона”, коментира Румен Гечев.
 
Гечев подчерта,  че ако не изпълним това унизително споразумение, България ще бъде подложена на финансови санкции. "Нека да запазим българското достойнство и не превръщаме страната си в страна на позора в ЕС и НАТО"- заяви той и  призова да влезе в сила чл. 6 за реципрочност. По думите му трябва да се подкрепят всички добри предложения на САЩ и ЕС за прозрачност и за спазване на данъчните закони, но не и за уронване на престижа на нашата страна.  
 
„В това споразумение въвеждаме в българската правна система закони на САЩ”. Това заяви депутатът от левицата Чавдар Георгиев. Той обясни, че при сравнението им с европейското право се виждат минимум 10 противоречия. Това споразумение е троянски кон в общата правна система на ЕС и не трябва да се допуска то да влиза в сила. Георгиев предложи, споразумението да бъде ратифицирано за период от една година. Според него в рамките на тази година ще се даде възможност на експертите да направят нов кръг преговори и да договорят двустранност в споразумението.   
 
Таско Ерменков от групата на левицата предложи ратификацията да отпадне, за да може правителството да си свърши работата. „Ако се приеме в този вид ратификацията, ставаме съучастници на българите, които укриват парите си  и лъжат българския народ”, категоричен бе Ерменков. Той призова парламента да  защити  интересите на българските граждани и  да няма изтичане на български финанси.
 
 
Георги Търновалийски: Гласувах против споразумението от уважение към България
 
„Гласувах против това унизително споразумение от уважение към държавата си”. Това заяви в отрицателен вот след гласуването на споразумението между България и САЩ Георги Търновалийски. Той заяви, че е гласувал против и от уважение към себе си и към хората, които са го изпратили в НС.
 
Той обясни, че американските ни партньори нямат доверие на   правителството, може би защото по време на предишното управление на ГЕРБ директор на НАП е получил информация, която е изчезнала впоследствие. Американските специалисти по финансова престъпления са изчислили, че САЩ ще получи 800 млн. долара допълнителни приходи. По думите му, ако се приеме това споразумение, България няма да е независима страна, а протекторат на САЩ. „Единственото, което получаваме са огромни разходи на администрацията. Ефектът за нас е отрицателен”, заключи Търновалийски.