Чавдар Георгиев: БСП подкрепя провеждането на референдум, но въпросите са неправилни

Юни 05, 2015 Новини БСП 0 1002

 „БСП винаги е подкрепяла намиране на начин за действие на пряката демокрация

 „БСП винаги е подкрепяла намиране на начин за действие на пряката демокрация. Ние сме единствената партия, която е успяла да проведе национален референдума – за „Белене“. Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Чавдар Георгиев в предаването „Панорама“ по БНТ. Той обясни, че партията подкрепя провеждане на референдум, но е важно да се коментира кога ще се организира, удачно ли е да бъде проведен съвместно с местните избори, това ли са въпросите и няма ли основание да се считат за противоконституционни. Той даде пример с въпроса за електронното гласуване, за който КС се е произнесъл. Според Георгиев за 3 години вероятно има изменение в  технологиите, но уточни, че според КС по този начин не може да се гарантира тайната на вота. „Така зададени въпросите, имаме основание да считаме, че са неправилни. Излиза, че някой нарочно ги задава, за да постигне някакви изгоди и цели. Може би и затова се предлага да се съвместят двата избора в едно“, каза още народният представител и обясни, че съчетаването на референдума с изборите ще утежни избирането на органите  за местна власт и ще „претупа“ отговора на въпросите. „Ако са съвместими двете процедури нито изборите ще са избори, нито референдумът ще е референдум“, допълни той.

Предлаганите промени в съдебната система могат да бъдат наречени противоконституционни

„Конституционните промени не дават очакваните резултати в съдебната власт. Готови сме за конструктивен диалог, при условие, че има разбиране и от другата страна“, каза Чавдар Георгиев. Той е на мнение, че предлаганите промени могат да бъдат наречени противоконституционни, защото противоречат на решение №3 от 2003г. Георгиев е категоричен, че ако се реализират тези промени няма да има промяна в съдебната власт. „Това са промени за овладяване на съдебната власт, за смяна на ВСС и за създаване на орган, който ще бъде нещо като съдебна инквизиция. Имам предвид инспектората с неговите разширени правомощия, който изцяло се формира на политическа основа“, поясни той.

Темата за подкупа за Миков е поредна политическа интрига

Чавдар Георгиев коментира и въпроса дали е предлаган подкуп на председателя на партията Михаил Миков, за да се откаже от лидерското място с думите: „Поредна политическа интрига“. Според него тя има за цел да навреди на имиджа на партията. „Ние не бива да отдаваме значение на неясни твърдения, пуснати в публичното пространство и недоказуеми“, каза още той. Георгиев обърна внимание, че това се прави в момент на старт на предизборна кампания, когато се решават и много организационни задачи.

 

Изчислете вашият данък с калкулатора на БСП. Той цели да онагледи разликите в данъчното облагане на доходите на физическите лица, каквото е сега, при действащото законодателство с данък от 10%, и онова, което би се получило, ако законопроектът за въвеждането на прогресивното подоходно облагане на БСП Лява България бъде приет.


Калкулатор: www.bsplb.com