Сергей Станишев: Процесът на подготовка за присъединяване към ЕС носи невероятна сила на промяна и обновление

Дек 02, 2008 Новини БСП 0 1520

ЕС стана по видим като международна сила в последните години

ЕС стана по видим като международна сила в последните години. И това не е само пожелание, а градивна международна политика, която е установена. Това заяви председателят на БСП и премиер Сергей Станишев по време на пленарния дебат, провел се в рамките на заседанието на Съвета на ПЕС в Мадрид. По думите на Станишев ЕС не би могъл да се сравни с НАТО като международен военно-политически алианс, но той притежава друга сила, която понякога е дори много по- ценна, а именно - невероятната мощ на стабилност, мир и трансформация не само за членовете на ЕС, но и за съседните й страни. 

Специално внимание Станишев обърна на процеса на разширяване на ЕС. По думите му всеки човек, идващ от новите страни-членки може да каже, че процесът на подготовка за присъединяване носи невероятна сила на промяна и обновление.

Сега сме изправени пред нови предизвикателства, живеем в свят, който е толкова динамичен, че се нуждаем от нови инструменти, каза още Станишев. Като важен инструмент за външната политика на ЕС той посочи Лисабонския договор. По думите му обаче е от изключително значение да се преодолее пропастта между очакванията на гражданите, които искат Европа да бъде по-видима, не само като отделни държави, но и като едно цяло, и възможностите това да се случи.

Като първи приоритет във външната политика на ЕС Станишев открои отношенията със съседните страни и по- специално със Западните Балкани. Според премиера ако не бъде осигурена перспектива за ЕС на тези страни, ако не бъде дадена възможност на тези общества да се интегрират в Съюза, не е изключено всички конфликти и проблеми – етнически и религиозни да бъдат разбудени от националистическите сили в региона. Ако ЕС не може да осигури мир, стабилност и демокрация в собствения си заден двор, ние не можем сериозно да говорим за амбициите си в световен мащаб, категоричен беше Станишев.

Смятам, че направихме една много важна стъпка със Средиземноморския съюз, каза още премиерът. По думите му продължавайки процеса от Барселона, новият съюз трябва да е много по-прагматичен и наситен с политически инициативи, особено по отношение на инфраструктурата и сътрудничеството на северните части на средиземноморието с южните.

Станишев приветства инициативата на групата на ПЕС в ЕП да се развие Черноморски съюз поради стратегическото значение на Черно море от гледна точка на сигурността, енергийните  проекти, транспорта. Ако не можем да осигурим стабилност в този регион, където има много замразени конфликти, ние не можем да развиваме истински отношения с тези страни и не можем да гарантираме стабилността на региона, категоричен беше премиерът.

По отношение на партньорството между ЕС и Русия Станишев каза, че е необходима преоценка на двустранните отношения. Партньорството с Русия не е лесно за ЕС сега заради конфликта в Грузия, каза премиерът и допълни - това, което трябва да направим е преоценка на връзките ни с Русия от гледна точка на това – какво се случи с Русия в последните десет години. По думите на Станишев Русия се е променила в много отношения и поради тази причина е необходим анализ, на базата на който да се изгради ново споразумение за стабилни двустранни отношения. Имаме нужда от чиста основа, където и двете страни се идентифицират с позициите си и интересите си и да има спогодби между ЕС като цяло и Руската федерация, заяви Станишев.

Премиерът обърна внимание на невероятната възможност, открила се след избирането на новия президент в САЩ. Това, което ни липсваше в последните години е истинско партньорство, заяви Станишев, припомняйки трудните моменти от 2003г. и войната в Ирак, когато  Европа се разедини в много отношения. По думите на премиера в следващите години е необходимо да се изгради работещ диалог с американските демократи по различни въпроси, не само финансови, но и по отношение на  икономическата политика и международните отношения. Защото са повече нещата, които ни обединяват в ЕС, отколкото тези, които ни разделят по един или друг въпрос, каза в заключение Станишев.