Янаки Стоилов: Случаят с подкупа странно се появява, когато се заговори за напускане на хора от БСП

Юни 02, 2015 Новини БСП 0 1040

„Не подценявам случая с това имало ли е предложен подкуп на Михаил Миков, за да се откаже от надпреварата за лидерското място в БСП

„Не подценявам случая с това имало ли е предложен подкуп на Михаил Миков, за да се откаже от надпреварата за лидерското място в БСП. Тази тема не е нова и бе спомената и на предишния конгрес”, заяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов в предаването „Лице в лице” по БТВ. Според него темата се появява след една поредица от изявления, свързани с напускането на няколко души от редиците на левицата, а също и с разговори за политиката на партията и то от хора, които атакуват БСП от ляво.

Янаки Стоилов припомни, че преди месец е призовал, всеки който предявява морални претенции към партията или към определени хора, първо да обясни какви са неговите интереси, какви позиции е поддържал, а не сега изведнъж да е прогледнал за някои проблеми в БСП. „Аз също съм имал критични позиции, но без да уронвам престижа на партията, или пък да търся изгоди в една или друга ситуация”, коментира Стоилов.

Според него някои хора твърде рано са започнали да се подготвят за следващия конгрес на партията. „Сега, когато пророкуват, колко зле партията ще се представи на изборите, аз смятам, че БСП има шанс да се представи убедително, но като че ли тя постоянно бива връщана към едни и същи теми”, посочи Стоилов. Той каза също, че в последните няколко седмици се е срещнал с хиляди хора, в десетки градове, но никой не го е попитал защо БСП не е в управлението. „А ние тази тема сме я коментирали многократно и имаме ясно заявена позиция”, обясни зам.-председателят на БСП.

„Аз също не харесвам някои неща в БСП, включително това, че не сме направили партията интересна за младите хора. Но има такива лица в партията, които до скоро се чувстваха млади, и мисля, че никога няма да достигнат до политическо пълнолетие. Защото някои техни инициативи няма да бъдат преписвани на самите тях, а на цялата партия”, каза също Янаки Стоилов. Той бе категоричен, че БСП не воюва персонално с никого, но партията е организация, която трябва да даде обща перспектива. „Това не е платформа, в която някой се записва за временно участие във властта или за да има публичен достъп и да изказва своите позиции. Не може някои по всички въпроси да имат различни мнения”, категоричен бе той.

Зам.-председателят на БСП бе категоричен, че въпреки нападките към партията, тя продължава да работи за хората. Той даде пример с провелата се среща на ръководството със синдикатите, на която са били коментирани данъчната политика, промените в пенсионната система и позицията им по споразумението за Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство. „Синдикатите казаха, че са направили големи компромиси в областта на пенсионната реформа. Нашата позиция обаче остава категорична и е насочена в защита на интересите на работещите”, обясни Янаки Стоилов. Той подчерта, че има вероятност много от хората изобщо да не достигнат до пенсия. Зам.-председателят на БСП бе категоричен, че трябва да се увеличи максималният осигурителен доход, което е в интерес и на хората и за бюджета на осигуряването, да се увеличат и средствата за годините трудов стаж на работещите и да ги стимулира към постоянна заетост.