Георги Търновалийски: Христо Ботев е нашата мярка за патриотизъм, за родолюбие, за саможертва

Юни 02, 2015 ПЛОВДИВ Новини БСП 0 1197

  "Днес, в Калофер, под взора на Балкана, ще си спомним величавия дух на калофереца, българина, космополита Христо Ботев"

 

"Днес, в Калофер, под взора на Балкана, ще си спомним величавия дух на калофереца, българина, космополита Христо Ботев". Това каза Георги Търновалийски, народен представител  от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, при посещението си в родния град на поета-революционер.  В навечерието на 2 юни Георги Търновалийски и Пламен Славов - зам.-председател на Областния съвет на БСП Пловдив, бяха гости на града, в който с тържествена заря-проверка бе отбелязан  подвигът на безсмъртните, отдали живота си за чиста и свята България. "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира". Tози стих  отдавна се е превърнал в най-ярката емблема на волята на народа ни за свобода, независим и достоен живот. Христо Ботев  е нашата мярка за патриотизъм, за родолюбие, за саможертва", категоричен бе народният представител.

Георги Гергов: Саможертвата на Христо Ботев е символ на  безграничната любов към майка България

"Саможертвата на Христо Ботев е символ на онази  безгранична любов към майка България, която той ни  завеща. И ние, неговите наследници, трябва  да бъдем отговорни  и да изпълним заветa - силно да любим България, да сме достойни за нея". Това се казва в поздравителния адрес, изпратен от  Георги Гергов, председател на ОблС на БСП Пловдив, до кмета на града Румен Стоянов. "Величието на Ботев е в единението на силна любов и омраза, на поезия  и революция, единение на разума и чувствата. С това Христо Ботев остава в сърцата на всички българи. Ботев е най-високият връх на българската поезия, на българската революционна мисъл, на понятието за свободен човек, за българин, всичко това е  Ботев. Защото негови са думите, че родолюбието е отговорност, че трябва да сме преди всичко Човеци!", се казва още в обръщението на лидера на социалистите в  Пловдив и областта.

 В днешния ден цветя и венци на признателност пред паметника на Христо Ботев  ще бъдат поднесени от името на Националния и Областния съвет на БСП, ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и  народния представител Манол Генов.

Социалистите с митинг поклонение на Братската могила тази вечер

          С митинг поклонение пред Братската могила пловдивските социалисти ще отбележат Деня на Ботев и загиналите за свободата, независимостта и социалната справедливост в България. В 18.30 часа членове и симпатизанти на БСП ще се съберат пред мемориалния комплекс за минута мълчание пред подвига на героите. Слово ще произнесе председателят на групата съветници Николай Радев. Венци и цветя ще поднесат градските и областните структури на социалистите, Български антифашистки съюз, Сдружение „Памет и бъдеще”, коалиционни партньори на левицата.