Чавдар Георгиев: Промени заради промените – това предлагат управляващите в съдебната власт

Май 27, 2015 Новини БСП 0 825

Реформата цели преди всичко персонални промени „Няма спор, че трябва нещо да се промени в съдебната власт, за да бъде по-функционална

Реформата цели преди всичко персонални промени

„Няма спор, че трябва нещо да се промени в съдебната власт, за да бъде по-функционална. Никой не е доволен от резултатите, които дава тя”. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Чавдар Георгиев в предаването „Референдум” по БНТ. По думите му обаче социалистите са против конкретните промени в Конституцията, за които настояват управляващите, защото те са твърде палиативни. Според Георгиев те целят преди всичко смяна на персоналния състав на Висшия съдебен съвет и не водят до желаните подобрения за съдебната власт, която да гарантира върховенство и равно приложение на закона, да дава бърз и справедлив процес. Предлаганите изменения не постигат тези цели и затова не следва да се прилагат, а левицата не вижда смисъл да ги подкрепя.

 

Конституционните промени не дават очакваните резултати

„Конституционните промени не дават очакваните резултати в съдебната власт. Ние сме изразили готовност да участваме в дебат за това каква съдебна реформа трябва да има, какво трябва да се промени, за да се постигнат желаните от цялото общество цели”, отбеляза Георгиев. По думите му трябва да се започне с това да се види какви са причините за сегашното състояние на правосъдието, да се посочи очаквания резултат и да се каже кой гарантира, че той ще се получи. „Фактически това са промени заради промените”, категоричен беше социалистът.

 

ВСС ще бъде поставен под политическа опека

„У нас има сериозни подозрения, че ако промените в Конституцията се приложат така, целият ВСС ще бъде поставен под политическа опека. Отменя се тайното гласуване, намалява се мандатът на членовете му, в съчетание с невъзможността да бъдат избирани повторно – така те ще станат абсолютно зависими от хората, които ги избират. Затова считаме, че няма необходимост от премахване на тайното гласуване и от съкращаване на мандатите, а трябва да се търсят други механизми, за да стане по-ефективна работата на ВСС”, обясни Чавдар Георгиев. Според депутата от левицата тези механизми не са и не могат да се изчерпат само в разделението на състава на съвета на две колегии. Той отбеляза, че ако управляващите искат това, могат да го направят и със закон, за което Конституцията дава възможност.

 

БСП е за реформа, която води до върховенство на закона

БСП е за промяната в съдебната система, която отговаря на обществения интерес – на трудовия човек, на възрастния човек на село. Този обществен интерес е в това да има върховенство и еднакво приложение на закона, отбеляза Георгиев. Той бе категоричен, че измененията, които предлагат от мнозинството не водят пряко до такъв резултат, а до персонални промени.

„Промяната на съдебната власт не трябва да стартира от Конституцията”, категоричен бе народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. „БСП винаги се е отнасяла национално отговорно. Ние сме за смислена реформа в съдебната власт, която ще позволи тя да функционира по-добре. Предлаганите изменения обаче не водят до такъв резултат. Затова ние сме против тях. Предлагаме – спрете за момент тези изменения. Нека да започнем един дебат за това кои са дефектите и кои са причините за състоянието на съдебната власт, да ги идентифицираме и анализираме и да видим дали тези конституционни промени ще доведат до преодоляването им” призова управляващите Чавдар Георгиев.