Георги Търновалийски: Нека всеки ден бъде един малък 24 май

            На най-светлия български празник – 24 май, пловдивският народен представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Търновалийски пожела на своите съграждани никога да не забравят какво сме дали на света

 

          На най-светлия български празник – 24 май, пловдивският народен представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Търновалийски пожела на своите съграждани никога да не забравят какво сме дали на света. "Има защо да се гордеем като нация", отбеляза депутатът социалист и призова за постоянство и последователност в отстояването на българщината. Според него един от най-големите проблеми на съвремието ни е кризата в духовността. По думите му преодоляването й е възможно само с целенасочена подкрепа за образованието, за повече култура и просвета в обществено-политическия живот. "Един от начините да съхраняваме българския дух е като се обединяваме около този светъл празник, почитайки делото на Светите братя Кирил и Методий и на техните последователи", каза Георги Търновлаийски и допълни: "Нека всеки ден бъде един малък 24-ти май". "Няма по-скъп, по-истински и по-вълнуващ празник в нашето летоброене от Деня на българската  просвета и култура и на славянската писменост", сподели общинският съветник от БСП Тодор Кръстев. По думите му честваме събитие,  което ни изкара на световната и европейската историческа и духовна карта, посочи той и подчерта, че над 500 милиона души на земята четат и пишат благодарение на нас. "И този факт е най-показателен за същността на празника 24 май", добави юристът. Специални поздрави към хората на духа в Пловдив отправи доц. Ангел Иванов, заместник-председател на Пловдивския общински съвет. "Нека бъдат живи и здрави всички учители и просветители, за да пребъде България", каза той. Общинската съветничка от БСП Севдалина Петрова честити празника на културните дейци в Пловдив с пожелания за творческо вдъхновение и ентусиазъм. "Изкуството и културата ни обединяват, за да вървим към светли бъднини", каза тя. Колегата й от групата съветници на БСП Димитринка Вакрилова изтъкна изключителната роля на учителското съсловие в изграждането на националния дух сред подрастващите. Тя благодари на пловдивската гилдия за ежедневните усилия да просвещава и образова поколенията млади пловдивчани. Вакрилова не можа да скрие обаче разочарованието си, че на церемонията по награждаване на заслужилите учители и директори на училища и детски градини в града на тепетата днес, нямало нито един представител на Регионалния инспекторат по образование. "Тази институция е призвана да бъде опората и подкрепата за учителите в тяхната нелека и отговорна мисия, затова отсъствието на представителите на РИО е знак за отношение към съсловието", смята Вакрилова.

Нищо обаче не помрачи празника на учениците от пловдивските училища, които в празнично шествие преминаха през Главната на Пловдив. Единственият представител на законодателната власт, който присъства на тържеството и тръгна след иконата на Светите братя, беше народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Търновалийски. 

Поздравителен адрес бе изпратен и от председателя на БСП - Пловдив Георги Гергов. Пълния текст на адреса може да намерите в прикачения файл.