Сергей Станишев: Можем да направим Европа такава, каквато я искаме- справедлива, свободна, социална и силна икономически

Дек 01, 2008 Новини БСП 0 1745

Дълги години за нас Европа беше мечта, днес тя е реалност, нека направим Европа такава, каквато я искаме- справедлива, свободна, социална и силна икономически

Дълги години за нас Европа беше мечта, днес тя е реалност, нека направим Европа такава, каквато я искаме- справедлива, свободна, социална и силна икономически. Можем да го направим. С тези думи председателят на БСП и премиер Сергей Станишев се обърна към своите сънародници от трибуната на Съвета на ПЕС, който днес единодушно прие Манифеста на европейските социалисти за предстоящите евроизбори през 2009г.  По думите на Станишев най- важното послание, което носи Манифеста е че поставя “хората на първо място”. С този Манифест ние даваме правилния отговор на много от тревогите и надеждите на европейските граждани. Това е отговорът как да поддържаме нашата икономика, как да поддържаме Европа социална като се грижим за хората, каза още Станишев.

Преди заседанието на Съвета на ПЕС лидерите на социалистически и социалдемократически партии-членки на ПЕС се събраха, за да обсъдят Световната икономическа криза и мерките, които трябва да бъдат предприети за защита на реалния сектор на икономиката и на хората. На срещата  присъстваха българският премиер и председател на БСП Сергей Станишев, домакинът – председател на Испанската социалистическа работническа партия и премиер на Испания Хосе- Луис Родригес Сапатеро, председателят на португалската социалистическа партия и министър-председател на Португалия Жозе Сократиш , председателят на ПАСОК Георгиус Папандреу, Алфред Гузенбауер, министърът на външните работи на Германия Франк- Валтер Щайнмайер.

Председателят на БСП и премиер Сергей Станишев изтъкна пред европейските лидери, че кризата е трудност, но и възможност, след краха на неолибералния модел, социалистите да предложат политики, с които да се преподредят правилата на финансовите пазари, да бъдат регламентирани повече регулация и прозрачност на институциите. Сергей Станишев предупреди, че трябва да бъдат приети комплексни национални мерки за справяне с кризата. Без силни социалдемократически политики за създаване на нови работни места и социална защита има опасност кризата да роди политически чудовища, отбеляза Станишев като даде за пример безпрецедентната криза от 1929 година.

Председателят на БСП и премиер оцени като адекватна реакцията на ЕС по отношение на кризата, защото не бяха допуснати фалити на банки. Той изтъкна, че са необходими нови правила и на европейско равнище, така че банките да са сигурни, както и за реалната икономика. Станишев отбеляза, че в условия на световна криза, България е изпълнила 4 от 5-те условия за членство в Еврозоната.

С икономическата криза никоя страна не може да се справи самостоятелно- каза председателят на БСП пред европейските лидери от ПЕС. Той подчерта, че това е проблем, чието решение зависи от смелостта и последователността  на мерките . Затова Станишев препоръча комбинация от национални и общоевропейски мерки. Той наблегна на необходимостта от публични инвестиции в инфраструктура, енергетика, нови технологии и образование. Сергей Станишев заключи, че е необходима мащабност, бързина и устойчивост в политиките за справяне с икономическата криза.

Преди срещата, председателят на БСП разговаря с председателя на ПАСОК и президент на Социнтерна Георгиус Папандреу. По време на разговора е било изразено общо мнение, че решението на ЕК за отнемане на част от финансирането по проекти за България може да подейства демотивиращо на страните, които предстои да се присъединаят към ЕС. Станишев изтъкна пред Папандреу, че България е една от малкото страни, която не е потърсила финансови средства от съюза заради икономическата криза, тъй като финансовите институции в страната са стабилни.

Председателят на БСП се срещна и с испанския си колега - председателят на Испансаката социалистическа работническа партия и премиер на Испания Хосе- Луис Родригес Сапатеро. На срещата присъства и зам.-председателят на групата на ПЕС в ЕП и член на ръководството на БСП Кристиан Вигенин.  В хода на разговора беше постигната принципна договорка Испания да окаже експертна помощ на България за усвояване на средства от европейските фондове. Беше коментиран испанският опит при усвояване на средства по европейски програми и възможностите за консултации от испанската страна. Сапатеро оцени високо направеното от България при постигането европейски стандарти. Той отбеляза пред Сергей Станишев и задоволството си от нивото на двустранните отношения и най- вече създадените от българското правителство условия за испанския бизнес. Испанският премиер увери българския си колега, че страната му ще продължи да прави инвестиции в България. За 2007-ма година те са 680 млн. евро и така Испания се нарежда на 6-то място по инвестиции в България.