Янаки Стоилов: Трябва да се изяснят всички фактори, които дестабилизират Република Македония

Май 13, 2015 Новини БСП 0 791

Не бива да се съгласяваме с установяване на мораториум върху разширението на ЕС „Не за първи път събитията в Македония предизвикват внимание в България

Не бива да се съгласяваме с установяване на мораториум върху разширението на ЕС

„Не за първи път събитията в Македония предизвикват внимание в България. Цялостният процес в Македония в последните месеци и седмици и случилото се в Куманово трябва да бъдат разглеждани в по-широк контекст. Не трябва да се съгласяваме с установяването на мораториум върху разширението на ЕС”. Това заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на НС на БСП  и депутат от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Янаки Стоилов. По думите му навлизаме във все по-нестабилен период, който има опасност да засегне Балканите. „В случая Македония не е единственият елемент в тази нестабилност, защото съчетаването на такива процеси с това, което става в Близкия изток, с екстремистките  ислямистки движения, военните действия в Украйна, имат много по-широка география на тази нестабилност и на това противопоставяне”, обясни социалистът. Според него трябва да се изяснят факторите, които действат за дестабилизация на Република Македония, за да могат българските институции да предприемат всичко, което е необходимо за запазване на стабилността в страната, за активизиране на политическия диалог на европейско ниво и в Македония. Той бе категоричен, че не трябва да се допуска да се привнасят проблемите, каквито в момента съществуват и в Съвета на Европа, с прокарването на някои позиции за съществуването на македонско малцинство в България. „Трябва ясно да си даваме сметка, че говорим за българската нация не като сбор от отделни етнически и религиозни групи. Допускането на подобен факт е вече ограничаване на интеграцията на българските граждани, на засягане на чувството за национална общност”, заяви Стоилов. По думите му трябва да се подходи отговорно към случващото се в Македония и да се формират български позиции, които да станат европейско достояние и да се допринесе за формирането на правилни позиции на европейските институции.

Стоилов обясни, че по въпроса с българския етнически и религиозен модел, трябва да се признае, че в края на 80-те и началото на 90-те години страната ни, включително заради позициите на БСП, не е допуснала засилване и разгаряне на етническо и религиозно напрежение. По думите му трябва да се отдаде дължимото на онези политици, партии и институции, включително и ДПС, които с общи усилия са предотвратили навлизането на България в такъв опасен сюжет. Той обаче постави въпроси дали ДПС е последователна в тази си политика на българска национална партия, която не се влияе от външни фактори.