Социалистите настояват за категорична защита на разследващите журналисти срещу съдебно преследване

Май 13, 2015 Новини БСП 0 951

Разследващите журналисти и информаторите, които разкриват скандали в услуга на обществения интерес трябва да бъдат защитени по закон в Евросъюза

Разследващите журналисти и информаторите, които разкриват скандали в услуга на обществения интерес трябва да бъдат защитени по закон в Евросъюза. Този призив отправиха евродепутатите от Групата на социалистите и демократите след заседание при затворени врати на специалната комисия "Данъчни постановления и други мерки, сходни по естество или въздействие" (ТАКС). В заседанието участваха разследващи журналисти и хора, които разкриха пред медиите информация за няколко данъчни скандала в Люксембург (Лукслиикс). Някои от тях в последствие бяха обвинени и преследвани за това, че са откраднали предадената информация.

Говорителят на Групата на социалистите и демократите (СиД) в Комисията ТАКС Петeр Симон (Германия) заяви:

"Нелепо е това, което се налага да търпят информаторите и журналисти заради държавите. Хора, които разкриват пред широката публика нередности и нарушения без да имат личен интерес от това, трябва да бъдат защитавани, а не преследвани."

"Това се отнася както за информаторите, така и за журналистите. Фактът, че тези хора са подложени на обществен натиск заради проявата си на кураж, е просто недопустимо. Европейската комисия трябва да представи европейска правна рамка, която да предпазва тези хора от съдебно преследване."

Евродепутатката от СиД Анализе Додс (Великобритания), която подготвя доклада в Комисията по икономически и парични въпроси относно "Внасяне на прозрачност, координация и конвергенция на фирмените данъци" обобщи:

"Едва ли бихме напреднали в борбата срещу укриване на данъци без разследващите журналисти и хората, които разкриват нередности. Фактът, че Европейската комисия изобщо провежда разследвания е благодарение на тези смели хора. Ние трябва да въведем мерки, за да предпазим тези, които разобличават неморалните практики в обществения интерес."