Само БСП може да гарантира икономическата и социалната стабилност на страната

Юни 23, 2009 Новини БСП 0 1254

Алтернативата, която ни се предлага, е опасна за демокрацията в България   На предстоящите избори залогът е много голям

Алтернативата, която ни се предлага, е опасна за демокрацията в България

 

На предстоящите избори залогът е много голям. Алтернативата, която ни се предлага е опасна за демокрацията в България. Тя действително ще върне страната назад и ще има тежки последици. Само БСП и Коалиция за България можем да спрем тази тенденция. Можем да я спрем със силна мобилизация и работа с хората. Това заяви председателят на БСП и премиер Сергей Станишев пред членовете и симпатизантите на БСП при представянето на книгата си „Защото сме социалисти" в София. Премиерът припомни случилото се в събота в Банкя, когато агитка на ГЕРБ се опита да опорочи откриването на предизборната кампания на Коалиция за България в столицата. Ако си демократична партия, първо трябва да се научиш на демокрация, заяви Станишев.  

Председателят на БСП призова членовете и симпатизантите на БСП да гласуват за Коалиция за България на предстоящите избори, защото само със силна подкрепа социалистите ще могат да изпълнят поетите ангажименти за по- доброто бъдеще на страната.

Можем да кажем честно пред нашите избиратели, че не сме излъгали и че сме постигнали много голяма част от това, което беше наш ангажимент, категоричен беше Станишев. Той добави, че правителството е свършило много работа през тези 4 години - постигна устойчиво икономическо развитие, привлече 24 млрд. евро преки чуждестранни инвестиции, създаде нови 340 000 работни места, увеличи пенсиите. Ние можем да гарантираме икономическата и социалната стабилност на страната, подчерта Станишев. По думите му в условията на световна финансова и икономическа криза хората трябва да почувстват, че има кой да се погрижи за тях.

Когато големи политици с големи претенции говорят, че ще сменят управителя на БНБ, това е опасно, предупреди Станишев. По думите му има хора като Бойко Борисов, които казват, че ще сключат договор с МВФ, но не казват че в другите държави в следствие на това са орязали заплатите. Нашите опоненти казват държавата да се изтегли от енергетиката. Това означава приватизация на енергетиката. Те предлагат да се спре и проектът „Белене". Това е в програмата на Синята коалиция, добави премиерът.

Важното е каква политика правим и дали правим по-лек живота на много българи, заяви Станишев в отговор на един от множеството въпроси, които присъстващите зададоха. Младите питаха за своето бъдеще, за бъдещето на партията и образованието, по- възрастните - за българската енергетика и земеделие. Станишев отговори, че днес основният приоритет за страната трябва да бъде образованието. Нужна ни е и нова модерна стратегия за научните изследвания, като БАН трябва да бъде част от тази стратегия. Премиерът припомни, че председателят на ЕК Жозе Барозу е поел ангажимента да помогне на страната ни за получаване на компенсации заради спрените блокове на АЕЦ „Козлодуй". Убеден съм, че ще убедим целия ЕС за компенсации от 300 млн. евро, каза Станишев.

За книгата си, която продължава да се радва на голям интерес и многобройни читатели, Станишев каза, че целта му е била да върне разговора към политиката. За своите политически опоненти премиерът каза - не чувам да говорят за политика,  Чувам едни такива кръчмарски приказки, което не е политика, това е политиканстване. По думите на Станишев политиката трябва да се гради на ценностите. Днес не мога да кажа какви са ценностите на партии, които имат претенции - нито за ГЕРБ, нито за РЗС, нито за Лидер, каза премиерът.