Таско Ерменков: Пътят на България към Европа не започва от “Арена Армеец”

Май 09, 2015 СЛИВЕН Новини БСП 0 695

  В слово пред паметника на Съветската армия  в Сливен народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ  Таско Ерменков открои ролята на руските войски за освобождаването на българския и другите европейски народи от хитлерофашизма

 

В слово пред паметника на Съветската армия  в Сливен народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ  Таско Ерменков открои ролята на руските войски за освобождаването на българския и другите европейски народи от хитлерофашизма. „Краят на Втората световна война е белязан с кръвта на много български воини, достойни личности, пред които се прекланяме днес. Това не е ден на капитулацията, а на победата”, заяви Ерменков и в деня, в който се честват 70 години от края на Втората световна война, напомни, че пътят на България към Европа не започва от “Арена Армеец”. По неговите думи той е пропит с кръвта по партизанските пътеки и бойните полета, където героите са останали завинаги като верен страж на мира. Ерменков изказа и почитта си към фронтоваците-ветерани, присъствали днес на церемонията пред паметника на армията-освободителка.

Таско Ерменков, заедно с кмета на Сливен инж. Кольо Милев и руски дипломатически представители, присъстваха и на откриването на паметна плоча в чест на героите-победители от Втората световна война от признателните поколения. Тя се намира на входа на Градската градина в Сливен и е резултат от усилията на ветераните,  събирали от 2006 г. лични средства за направата й. Родолюбивото дело е подпомогнато и от Централния управителен съвет на Съюза на ветераните, на военно-патриотичните съюзи в Сливен, както и общината.

„Паметникът  е символ, който изразява волята и единството на поколенията”, подчерта при откриването му кметът на града инж. Кольо Милев. Символично бе положена урна с пръст от военното гробище в град Харкан, Унгария. Там са положени тленните останки на наши съграждани, загубили живота си в битката при р. Драва. Пръстта е донесена от ветераните от Втората световна война Русчо Русев и Павел Вълков, които участваха в организиран през месец април „Поход по бойния път на Първа българска армия". В Градската градина беше поставена и морена в чест на всички участници във Втората световна война от Сливенския край, предоставена от община Сливен. Пред паметната плоча бяха отслужени заупокойна молитва за загиналите във Втората световна война и молебен за здраве и добруване на ветераните от войните и на българския народ.

Сред официалните гости на честването в Сливен бяха Роман Мелников - секретар на посолството на Руската федерация в България, Вадим Кабаев – консул на Руската федерация във Варна, Сергей Семьонов - заместник - генерален консул на Руската федерация във Варна, народни представители, общински съветници, председателят на БСП – Сливен Атанас Делибалтов и зам.-областният управител Камен Костов.