Няма криза в енергетиката ни

Юни 22, 2009 Новини Избори 0 1380

Добрич: Фотоволтаичен парк ще изгради до Тервел австрийското дружество „Фотоволтаик Тервел 1" - съобщи в Добрич неговият управител Райнер Луплов, който бе гост на тържество по повод Деня на енергетика, организирано от министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, водач на листата на „Коалиция за България" за Добричка област

Добрич: Фотоволтаичен парк ще изгради до Тервел австрийското дружество „Фотоволтаик Тервел 1" - съобщи в Добрич неговият управител Райнер Луплов, който бе гост на тържество по повод Деня на енергетика, организирано от министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, водач на листата на „Коалиция за България" за Добричка област. Фирмата получи от Министерството на икономиката и енергетиката сертификат за инвеститор клас „А".

Планира се 25 000 модули за слънчева енергия, произвеждащи 5 мегавата еленергия, да бъдат монтирани до девет месеца на площ от 300 декара между град Тервел и село Честименско. Това е единственият фотоволтаичен прект с такъв мащаб в България, казаха още от дружеството. Инвестицията е на стойност 25 милиона евро. Очаква се паркът да бъде пуснат в експлоатация догодина.

„Добрички регион е особено важен за енергетиката, тъй като се оформя като вятърно-енергийния район на България" -  каза министър Петър Димитров. Почти всички действащи установки във вятърната енергетика в момента работят в областта, а развитието е изключително бурно, сподели още той.

Министър Димитров прогнозира, че в близките години, основните инвестиции в България ще идват именно през вятърната енергетика, тоест ще минават през Добруджа. Той припомни, че реалните заявки за изграждане на съоръжения са за добив на 5000 мегавата енергия. Необходимо е законодателната и местната власт да подпомагат с действията си тези инвестиции, смята Димитров, защото за България е по-изгодно да изнася електроенергия от вятърни централи, отколкото да транзитира газ, а това е и възможност да се реиндустриализира регионът.

„Българската енергетика се развива изключително добре" - каза още в Добрич министърът. Това е най-добрата бизнесструктура на България в момента, в която няма криза, а в нея активно се изграждат нови мощности, модернизират се старите и се прокарват нови транзитни трасета, добави той.