Георги Гьоков: Кога ще приключат дългогодишните проблеми на българите, работили в Гърция и плащали редовно осигуровките си?

Май 08, 2015 Новини БСП 0 710

„Български граждани, които работят в Гърция и са плащали осигуровки редовно, имат проблеми при пенсиониране и ползване на пенсиите”

„Български граждани, които работят в Гърция и са плащали осигуровки редовно, имат проблеми при пенсиониране и ползване на пенсиите”. Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Гьоков от парламентарната трибуна. Той обясни, че тези проблеми са свързани с неоснователно бавене на процедурата или документите при пенсиониране, които са необходими да бъдат представени в България. „Друг проблем е забавянето с месеци или години на вече отпуснати пенсии, без да бъде дадено разумно обяснение”, каза още той. По неговите думи се въвежда и изискване към българи с вече отпуснати пенсии да пътуват лично до Гърция, за да удостоверяват, че са живи и имат право на получаване на пенсия. „Има дискриминационно отношение при комуникацията на гръцкия НОИ с българи, който е компетентната институция”, допълни депутатът. Той е категоричен, че всичко това лишава стотици български граждани от полагащите им се доходи за продължителен период от време. „Потърпевшите остават с впечатлението, че българското правителство не реагира на сигналите и нехае за проблемите им”, коментира Гьоков. Народният представител подчерта, че  ЕС е определил общи правила за защита на правата на социална сигурност, когато граждани преминават от една европейска страна в друга и те се основават на четири принципа, като един от тях е равно третиране и недискриминация. „Не мога да се съглася, че в 21-ви век държавите в ЕС не могат да си решат проблемите по един цивилизован начин”, коментира той. Народният представител обясни, че по неофициални данни на гръцки служби, българите в Гърция са около 200 000. „Този проблем, ако продължи да съществува, ще засяга и в бъдеще български граждани”, категоричен е Гьоков.

Народният представител зададе въпрос към министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин дали счита, че представените проблеми нарушават един от тези четири основни принципа, какви мерки са взети до момента и какви действия ще предприеме в най-кратки срокове, за да бъдат правилно прилагани общите правила за защита на социалната сигурност. „Кога ще приключат дългогодишните проблеми на българите, работили в Гърция и плащани редовно осигуровките си?”, попита Георги Гьоков.