Янаки Стоилов: Да бъдем достойни наследници на онези, които спряха фашизма

Май 08, 2015 Новини БСП 0 760

„Може да се запитаме има ли днес фашизъм и отговорът може да се раздели на няколко части: кога – днес, кой – тук се включват тези, които организират и участват на различни места в Европа в профашистки прояви, къде – може да се види в големи западноевропейски страни и Източна Европа”


„Може да се запитаме има ли днес фашизъм и отговорът може да се раздели на няколко части: кога – днес, кой – тук се включват тези, които организират и участват на различни места в Европа в профашистки прояви, къде – може да се види в големи западноевропейски страни и Източна Европа”. Това заяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов от парламентарната трибуна. Той посочи и пример - в провсъюзния дом в Одеса, където бягащи задушаващи се хора са били доубивани. Според него това са съвременните лица на онова, което Европа преживява преди 70 години. „България започна войната на едната страна и я завърши на другата. Това е повод за по-сериозни поуки от сервилността и ентусиазма, с които много от управляващите в България през 20-ти век са приемали едни позиции, а сами те или тези, които е трябвало да ги сменят или накажат, са ги обръщали на 180 градуса”, подчерта той.

Стоилов е на мнение, че днес имаме достатъчно поводи да се запитаме дали този политически манталитет с нещо е надживян. Той припомни, че България, въпреки участието си в заключителната фаза на Втората световна война на страната на т.нар. съюзени народи, не е била призната за съвоюваща страна. „Именно защото тя се включи в Тристранния пакт, защото обяви наглед символична война, която доведе до хиляди избити от бомбардировките в София и няколко други града в България”, поясни социалистът. По неговите думи гражданската война в България, започнала от 23-та година, е продължала със следващото поколение, което е израснало в нея, в което разделението никак не е било по-малко. „България вследствие на антифашистката съпротива и на българската армия, която се биеше на територията на Югославия и Унгария, успя да направи така, че да не изживеем поредната национална катастрофа – от територията на България не беше отнето нищо”, подчерта народният представител.

„Защо не подкрепяте предложенията, които направихме? Има ли нещо спорно в тези събития или в България някой ще твърди, че имало антифашистка съпротива и е нямало фашизъм?, попита Стоилов и коментира: „Интересно, тези хора срещу какво са се борили”. Той е категоричен, че без включването на предложенията на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в декларацията, народните представители биха станали съучастници в осакатяването на българската история и в принизяването на българското участие.

Янаки Стоилов се опита да отговори на въпроса кой и защо не подкрепя предложенията на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. „Те вероятно няма да бъдат подкрепени от наследници на профашистки организации. Няма да бъдат приети, защото не искате да признаете, че БСП е партията на антифашистката съпротива. Тази, която е приемник на този период от българската история”, уточни той. Стоилов обясни, че много от хората са отивали на фронта не само като дълг за защитата на отечеството, но и като доброволци, които в личните си дневници са написали, че след като се победи фашизмът, ще се изгради социалистическият ред в България. „Много от вас правят реверанс към позицията на българския президент. Не искам да я квалифицирам, защото нищо достойно за нея не може да се каже”, коментира Стоилов.

Народният представител уточни, че в съпротивата са участвали хора от всички етноси. Според него тя не може да бъде изчерпана само със спасяването на еврейската общност в България. „Това беше възможно не само заради усилията на българските политици и парламентаристи. Стана възможно, благодарение на толерантността на целия български народ”, категоричен е той. „Има една група, която би трябвало да изрази съпричастност към делото на  тези български турци-антифашисти, които редом със своите събратя участваха в този процес. Или вие вече сте наследници на нещо съвсем друго?”, попита той.

Янаки Стоилов призова да се превъзмогнат всички тези комплекси, защото, когато истината е на преден план, човешкото достойнство и политическа точност са критерии, народните представители няма да сбъркат. „Призовавам да бъдем достойни наследници на онези, които спряха фашизма, възстановиха националното достойнство и днес трябва да видят продължители на тези усилия”, заключи Янаки Стоилов.