Янаки Стоилов: Декларацията, която готви НС, принизява участието на България в антифашистката съпротива

Май 08, 2015 Новини БСП 0 1107

„Приехме усилията да се направи обща декларация по случай 70-годишнината от победата над хитлерофашизма, но има граница на компромиса и декларацията, която се очертава да приеме днес НС, принизява участието на България в антифашистката съпротива”

„Приехме усилията да се направи обща декларация по случай 70-годишнината от победата над хитлерофашизма, но има граница на компромиса и декларацията, която се очертава да приеме днес НС, принизява участието на България в антифашистката съпротива”. Това заяви в ефира на БНР зам.-председателят на НС на БСП и член на Комисията по външна политика Янаки Стоилов. Той подчерта, че БСП е проявила конструктивност. „Възможно ли е в България да съществува такава съпротива и да се поставя въпросът дали е имало прояви на фашизъм и дали страната ни е заела страна, която е нанесла големи щети и жертви на българското население?”, попита Стоилов. Той бе категоричен, че левицата отдава признателност към българските воини, но от тази група не трябва да бъдат извадени и тези хиляди, които са участвали в съпротивата срещу фашизма.

По думите му страната ни трябва да се обяви за опазването и срещу оскверняването на антифашистки и военни паметници.

          Янаки Стоилов заяви, че тези, които искат да отхвърлят предложенията за корекции в декларацията, не искат да приемат, че без Деня на победата – 9-ти май, нямаше да има и Ден на Европа.

БСП е наследник на партията, която се е противопоставила на фашизма

          „Ние сме наследници на партия, която се е противопоставила на фашизма от неговото зараждане”, заяви зам.-председателят на БСП. Стоилов подчерта, че по никакъв начин левицата не иска да наложи своята версия на декларация. По думите му обаче в сегашния текст има големи непълноти, които скриват част от историческата истина и правят опит за реабилитация на прояви, които трябва да бъдат категорично отречени. 

               Стоилов подчерта, че днес в пленарна зала ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ще представи соите предложения и аргументи за промени в декларацията и всеки един народен представител ще може да гласува по тях. „В зависимост от това гласуване ще определим и нашата позиция. Ако тези предложения не бъдат приети, нямаме основание да станем част от подобен консенсус. Това означава ние самите да принизим ролята на България и на тези, които са взели участие в битката за премахването на фашизма”, коментира още той. По думите  му се забелязва, че българските институции възприемат един стил, конформизъм или наложени клишета, които често идват отвън. Според него тези клишета не само ги отдалечават от българските граждани, но и с нищо не помагат България да отстоява днешните си интереси.