Млади майки инициираха среща с Асен Гагаузов

Юни 21, 2009 Новини Избори 0 1578

  Мажоритарният кандидат на Коалиция за България в Сливен и водач на парламентарната листа на коалицията Асен Гагаузов се срещна с млади майки на 20 юни сутринта в заведението в двора на Детски комплекс

 

Мажоритарният кандидат на Коалиция за България в Сливен и водач на парламентарната листа на коалицията Асен Гагаузов се срещна с млади майки на 20 юни сутринта в заведението в двора на Детски комплекс. Инициативата за срещата бе на млади семейства от Сливен.

Пред Асен Гагаузов младите хора поставиха редица проблеми - за недостатъчните места за деца в яслите в центъра на града, за уличните кучета, за малкото зелени площи и детски площадки, за труднодостъпните за детски колички тротоари из града, и др. Майките поискаха промяна в нормативната уредба, която да им позволява да ползват преходен период, след като децата им тръгнат на ясла. Младите жени поискаха родителите на всички деца в България да получават детски надбавки, без значение от месечните им доходи. „Нормално е да има поне месец преходен етап, каза Асен Гагаузов. Правилно е да се гледа датата, от която майката започва работа, а не датата, от която детето е настанено в ясла. Смятам, че е напълно възможно да се направи промяна в наредбата. Още в сряда ще поставя този въпрос на министър Емилия Масларова. Съгласен съм и с това, че всички родители трябва да получават детски надбавки, това е нещо, което трябва да бъде променено на всяка цена от новото Народно събрание."

По време на срещата мажоритарният кандидат на Коалиция за България в Сливен Асен Гагаузов поговори с младите хора за ежедневието им, за проблемите, с които се сблъскват. „Далеч съм от мисълта да правя агитация, каза той. По-важното е да видим с какво можем да ви бъдем полезни и какво можем да направим за подобряването на нормативната уредба, за градската среда".

Майките бяха категорични, че в Сливен липсват зелени площи, детски площадки и паркове, за разлика от други градове на страната. Младите жени допълниха, че се страхуват за децата си, заради многото безпризорни кучета из града. Оплакаха се и от трудното придвижване по тротоарите, особено по подновените тротоари по бул. „Георги Данчев". Мажоритарният кандидат на Коалиция за България в Сливен Асен Гагаузов припомни, че ангажимент за поддържането на зелените площи в града, както и обезпаразитяването на тревните площи, има общината. Той каза още, че ще изиска от общинските съветници на БСП да проверят спазва ли се наредбата на общината за поддържането на тези площи в града. Асен Гагаузов допълни, че по бул. „Георги Данчев" трябва да бъде положен още един слой асфалт и тогава разстоянието между улицата и началото на скосения тротоар ще трябва да е 2 см, което ще улесни придвижването и на майките с колички, и на инвалидите.

Младите майки обясниха, че центърът на града има нужда от още една детска ясла, тъй като районирането е отпаднало и няма достатъчно места за децата. В разговора стана ясно, че предизборният щаб на Коалиция за България финансира по своя инициатива подмяната на дограмата в детска ясла №14 до площад „Васил Левски".

Асен Гагаузов допълни, че предстои работата по проект за подобряване на градската среда, средствата за който са в рамките на около 10 млн. лв. Това са  пари за изграждането на зелени площи, детски площадки, градинки, и др.обекти. „Зависи общината какво е подготвила като проектни решения. Важен е и контролът по изпълнението на тези обекти, защото хора от Брюксел ще инспектират направеното. Контролът трябва да е на ниво, тъй като 85% от средствата са на европейския данъкоплатец, а останалите 15% - на българския", каза още мажоритарният кандидат на Коалиция за България в Сливен.

В края на разговора се роди идеята тези срещи да станат традиционни. „Благодаря ви за загрижеността към проблемите на града, каза Асен Гагаузов. Нашата работа ще е да направим всичко възможно да ги решим бързо."