България трябва да се противопостави на мутризацията и на реваншизма

Юни 20, 2009 Новини БСП 0 1621

БСП е единствената партия, която има ясна ясен план, който ще защити работните места и доходите на всички   България трябва да се противопостави на мутризацията на политиката и на реваншизма

БСП е единствената партия, която има ясна ясен план, който ще защити работните места и доходите на всички

 

България трябва да се противопостави на мутризацията на политиката и на реваншизма. С тези думи председателят на БСП и премиер Сергей Станишев се обърна към симпатизантите и членовете на левицата, които дойдоха в парк Ротондата в Банкя, където Коалиция за България откри кампанията си за парламентарните избори в София. Нагли и неканени на събитието се появиха симпатизанти на  ГЕРБ, които с неприлични жестове, обидни думи и разкривени лица, присъщи на погромаджии, се опитаха да саботират събитието.  Естествено тълпата с плакати на Бойко Борисов беше на мястото без разрешение за събиране. Симпатизантите на БСП скандираха само името на  партията си и им изпратиха миролюбив жест- червени рози, в противовес на размаханите средни пръсти на ГЕРБ-ерите.  Лидерът на БСП отиде при крещящите и ги призова да си направят свое събитие, ако имат да кажат нещо на хората. Това, че вие сте тук, на нашия митинг е жалко. Ако имате да кажете нещо на хората на Банкя, на софиянци, направете го, обърна се Станишев към агитката. Той ги попита- „Само у-у- у ли знаете?" Естествено никой не отговори членоразделно, защото отговорът очевидно беше- „да , само това знаем!"

Станишев за пореден път се обърна към кмета  на столицата Бойко Борисов и го призова да спре да говори за неща, от които не разбира. Защото неговите приказки са опасни и всяват страх. Виждали сме такива агитки и други години, припомни лидерът на БСП. По думите му онези, които ги организират умеят да правят само безогледна приватизация и политически чистки. Не умеят обаче да гарантират социалната стабилност на държавата, защото на тях им е все едно - и за българските пенсионери, и за майките с деца, и за социално слабите.

Ние сме партия, която винаги е била и е толерантна. Ние не ви мразим, не ви обиждаме, каза още Станишев на неканените гости. По думите му това, което се случва днес пред очите на цяла България, е сериозно предупреждение дали хората искат да бъдат управлявани по този начин. Няма да го допуснем, не заради нас, а заради нашата страна, категоричен беше премиерът.

Грозните скандирания не попречиха на лидерите на левицата да излязат на сцената със самочувствие и да призоват хората на България да изберат разумните и можещите. Станишев припомни, че БСП е единствената партия, която има ясна програма и конкретни ангажименти за икономическата и политическата стабилност на България, има ясен антикризисен план, който ще защити работните места на хората и доходите на всички. Защото знаем как, имаме силен екип, с добри професионалисти, с хора, които са доказали, че умеят да свършват нещата по добър начин. Това е силата на Коалиция за България, заяви Станишев.

Приятели, вие бихте ли отишли на митинг на друга политическа партия, за да я освирквате. Никога нали? - попита Петър Курумбашев събралите се социалисти. По димите му с подобни прояви става ясна разликата между БСП и опонентите й. Господин Борисов, харесвате ли тези методи на политическа агитация? Подкрепяте ли ги?, попита още Курумбашев. От соя страна Любен Корнезов призова хората да гласуват на 5 юли и да запазят стабилността на България, да предотвратят хаоса, който ГЕРБ демонстрира. Ако искате нормални партии да управляват, гласувайте за нас, призова Георги Кадиев. Председателят на БСП-София Румен Овчаров благодари на представителите на ГЕРБ за това, че са се присъединили, тъй като по думите му, който в България не е знаел, вече е видял какво могат да направят от ГЕРБ.

По- рано днес социалистите поднесоха венци пред къщата музей „Димитър Благоев" в Банкя по случай 153 годишнината от рождението на създателя на партията Димитър Благоев. Председателят на БСП връчи и 19 партийни книжки на новоприети членове на партията.

Всичко, което сме правили, правим и ще правим за в бъдеще се основава на обичта ни към страната ни. Затова БСП е била и е градивна сила. Ще бъде такава и в следващия парламент за доброто на България, категоричен беше Станишев.

 

 

 

Реч на председателя на БСП

и водач на листата на Коалиция за България в 25МИР София

Сергей Станишев:

 

Скъпи приятели,

Добре дошли тук на нашия митинг, добре дошли както винаги с високо самочувствие на нас социалистите, с обич към България. Защото всичко, което сме правили, правим и ще правим за в бъдеще се основава на това. Нашата партия, българската левица винаги се е основавал на обичта. Затова е била и е градивна сила. Ще бъде такава и в следващия парламент за доброто на България.

Вчера се завърнах от европейския съвет и за последните два дни от ЕС дойдоха две добри новини за България, за всички българи - освобождаването на 1млрд и 200 млн евро за строителството на българските пътища по оперативна програма транспорт и оперативна програма регионално развитие, което днес в условията на световна криза е важно за работните места, за строителния бранш, за българската икономика. Дойдох и с друга новина, тъй като председателят на ЕК Жозе Барозу се ангажира да помогне на България, за да убедим и другите страни за допълнителни компенсации за затварянето на блокове на АЕЦ Козлодуй.

Днес ние откриваме нашата кампания в Банкя, в София. Защото искаме да направим добри неща. Имаме ясна програма, конкретни ангажименти за икономическата, политическата стабилност на България. Доказали сме, че можем да до изпълняваме. Не хвърляме прах в очите и не казваме празни приказки.

Искам да се обърна към агитката на партия ГЕРБ. Ние сме партия, която винаги е била и е толерантна. Ние не ви мразим, не ви показваме средни пръсти, не ви обиждаме с лоши думи. Мисля, че това, което се случва днес пред очите на цяла България, е сериозно предупреждение дали хората искат да бъдат управлявани по този начин. Вие искате ли? Ще допуснете ли това? Няма да го допуснем. Не заради нас, а заради нашата страна. Защото днес България се нуждае от истинска демокрация. България трябва да се противопостави на мутризацията на политиката. България трябва да се противопостави на реваншизма. Виждали сме такива агитки и други години. И знаем - тези, които ги правят какво могат да правят - умеят на правят безогледна приватизация, умеят да правят политически чистки. Не умеят обаче да гарантират социалната стабилност на държавата. На тях им е все едно - и за българските пенсионери, и за майките с деца, и за социално слабите. Защото не знаят как да го направят. Защото мислят, че щом имат сила за викане, това е достатъчно и за останалото. Не е достатъчно.

Това, че вие сте тук, на нашия митинг е жалко. Ако имате да кажете нещо на хората на Банкя, на софиянци, направете го. Имате тази възможност. Но нас не ни е страх от вас. Защото ние имаме ясен път. За 4 години постигнахме немалко за България и за столицата. Но знаем, че това не е достатъчно. Че днес трябва да се мобилизираме още повече, за да може в условията на световна криза да гарантираме финансовата стабилност на страната, валутния борд, бюджета.

За пореден път се обръщам към кмета  на столицата - да спре да говори за неща, от които не разбира. Защото неговите приказки са опасни. Те всяват страх.

Днес в условията на тази криза е важно да има ясен антикризисен план, който ще защити работните места на хората, ще защити доходите на всички и ние показахме, че можем да го направим. Защото знаем как, имаме силен екип, с добри професионалисти, с хора, които са доказали, че умеят да свършват нещата по добър начин. Това е силата на Коалиция за България.

Аз се радвам, че в листата за 25-ти район е и Валя Богданова - един от най- работещите депутати в парламента, човек, който винаги е защитавал интересите на българските учители. Радваме се, че заедно с нас е лидерът на Движението за социален хуманизъм Александър Радославов. Защото днес българската левица е единна, сплотена и заедно ще се противопоставим на реваншизма. Радвам се, че в листа има толкова млади, енергични хора, които вече са се доказали - като издателя на в. Дума Николай Малинов, като зам.-председателя на районния съвет в Банкя на БСП Ани, която се показа като добър икономист и дипломат и активист на БСП. Като Деница Златева, която участва активно в две европейски кампании и работи здраво в екипа на вицепремиера Плугчиева и докарва в България фондовете от ЕС за благото на всички българи. Казах по време на европейските избори, че нашата листа - от първия до последния и от последния до първия - е по-силна от листата на всички останали. Сега, на изборите  за национален парламент мога да го кажа с двойно по- голямо самочувствие и гордост.

Скъпи приятели, искам да ви благодаря, че тук сме заедно с вас, че имаме вашето доверие. Няма нищо по- ценно за нас от него. Ние с това доверие работехме 4 години, ние няма да го излъжем. Няма да го предадем. Може да разчитате на нас. Но за да свършим работата, която България очаква от БСП, от Коалиция за България, трябва на 5 юли да гласуваме, да гласуваме за стабилност, за социална България, да се противопоставим на реваншизма и мутризацията на политиката. Да спечелим тези избори, да вървим напред заедно с всички българи за доброто на страната. Искам сега всички вие да кажете една красива дума - Победа.