Манол Генов: Притеснително е мудното действие на Министерство на отбраната относно ВМЗ Сопот

Апр 20, 2015 ПЛОВДИВ Новини БСП 0 803

„Защо Министерство на отбраната чака толкова дълго, за да изпрати сапьори да разчистват последиците от първия взрив в Иганово“

„Защо Министерство на отбраната чака толкова дълго, за да изпрати сапьори да разчистват последиците от първия взрив в Иганово“. Това ще пита Манол Генов, народен представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. Според него е смущаващ фактът, че въпреки исканията на Районна прокуратура гр. Карлово още от 23.03.2015г. от министерството изпращат специалисти едва на 30 март и те започват почистване само на външен периметър, което затруднява и работата на следствието и връщането на работниците на работа.

„От  доклада на  прокуратурата  става ясно, че забавянето се дължало на практика прочистването да се извършва от частни фирми срещу суми над милион лева, като дават за сравнение прочистването на района на „Петолъчката“ след последния инцидент там, което е струвало на фирмата около милион и двеста хиляди лв“, обясни депутатът. По неговите думи простите аритметични изчисления показват, че такова прочистване от частна фирма би струвало на ВМЗ АД сума над 10 милиона лв., а такива средства предприятието няма. Според Генов от доклада става ясно, че и размера на сумата, и упоритото настояване прочистването да бъде извършено от частни фирми, ще бъде предмет на отделна проверка, която трябва да даде отговор дали министерството не е гласяло определени фирми да вземат тези средства.

„От бързата работа на следствието и на екипите по разчистване на мястото на взрива зависи работата на над 500 работещи в цеха, а и изпълнението на поръчките на ВМЗ. Предприятието бе започнало да се стабилизира и всяко забавяне би  довело до финансови последици, а това от своя страна и до социално напрежение“, коментира народният представител.  

Манол Генов: Недостойно е да има привилегировани общини, финансирани по линия на Програмата на правителството за изостаналите райони  

„Има  дискриминация спрямо някои общини при разпределението на средства от държавния бюджет за подпомагане на планински и слабо развити райони.  Само шест общини от област Пловдив, сред които е и  община Пловдив са получили писмо-покана от областния управител Розалин Петков за кандидатстване с проекти по  програмата за преодоляване на икономическата изостаналост на отделни райони“, заяви Манол Генов. Той обясни, че това е програмата, по която трябва да се инвестира в   погранични, планински  и полупланински слабо развити райони, а за участие са поканени освен община Пловдив още пет общини, като прави впечатление, че те са ръководени от ГЕРБ, ДСБ и ДПС. „Това е  опит на  ГЕРБ да реализира скрит резерв в някой общини, но е срамен начинът, по който това се случва, за сметка на наистина нуждаещите се“, категоричен е Генов. „Пловдив слабо развита община ли е и община претърпяла бедствие?“, попита той и допълни, че преди дни Пловдив е определен за най-добър град за живеене и за най-добър бизнес град. „Не би трябвало да се  налага да прибягва до такива, меко казано недостойни начини за разходване  на държавни бюджетни средства“, каза още той.

Народният представител изрази надежда, че не е политически принципът на разделение на общините и финансирането им, но според него остава въпросът защо липсват общините Асеновград, Брезово, Карлово и други, в които голяма част от населените места са точно в такива планински и полупланински райони.

Той припомни, че преди дни община Пловдив е получила от  Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет над 850 000 лева за реконструкция на мост, а има общини, които с месеци чакат да получат средства за преодоляване на последиците от падналите дъждове и наводненията. „Няма ясни критерии как се приоритизират проектите на общините, претърпяли бедствие, и защо точно Пловдив, в който както е известно бедствия е нямало, кандидатства за финансиране по този  фонд? Отговор на тези въпроси ще трябва да даде министър Румяна Бъчварова, която председателства комисията“, каза Манол Генов.

            „Унизително е за Пловдив да търси  по този начин финансиране, особено след като не се случиха големите проекти, които можеха да се реализират със средства по европейски програми“, допълни и народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Търновалийски.