Комисия в БСП ще анализира годините на прехода

Апр 19, 2015 Новини БСП 0 1222

В БСП ще бъде създадена комисия, която ще изготви анализ на последните 25 години, съобщи  във Велико Търново проф

В БСП ще бъде създадена комисия, която ще изготви анализ на последните 25 години, съобщи  във Велико Търново проф. Владимир Топенчаров, председател на Движението на ветераните в партията.  В Старата столица се проведе регионално заседание на Движението за областите Велико Търново, Габрово, Плевен и Ловеч за обсъждане на решенията от последното заседание на конгреса на БСП. Целта на срещата беше да се информират членовете за завършилото заседание на Конгреса и за подготовката за предстоящите местни избори.

В срещата се включиха още секретарят на движението Симеон Игнатов, председателят на великотърновската структура доц. Маргарита Кемалова, народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Мариана Бояджиева и областният лидер на партията Валентин Ламбев.

Проф.Топенчаров обяви, че Движението на ветераните е инициатор за създаване на Европейско обединение на ветераните, за което има подкрепата и на председателя на ПЕС Сергей Станишев.

„Наблюдава се възстановяване на престижа и вътрешната енергия на БСП, а това е важно в навечерието на изборите. Реалностите показват, че имаме раздвижване на партията и на обществото. Като че ли 25 години преход умори хората, при това с една неясна политика и затова ще трябва да дадем отговор на въпроса: „Как тези 25 години приключват и какво е пред нас като бъдеще?“, каза проф.Топенчаров.  По думите му целта на анализа, с който специална комисия ще се занимава, е да покаже какво се е случило с българското общество  през този четвърт век, за да са ясни задачите на социалистите в следващия период.

Според проф. Топенчаров БСП трябва да се върне към принципите на социализма. „Ние знаем добре, че има връщане назад. Но това показва, че някъде сме сбъркали и сега търсим пътя напред. Преустройството на държавата беше много труден въпрос. А сега имаме мъчително връщане назад. Имаме огромна загуба в икономиката, в културата, в знанието на населението, но това е самокритика на цялото общество“, каза председателят на Движението. Той определи състоянието на БСП като „сравнително по-добро, отколкото при сдаването на властта след необоснованото предателство на ДПС“.