Първа конференция за ветроенергийните паркове

ДОБРИЧ

ДОБРИЧ. Първа по рода си кръгла маса на тема „Развитието на ветроенергийни паркове в България - заедно с опазване на природата" ще се проведе днес в Каварна. Организатори на форума са Европейският парламент, община Каварна и Асоциацията на производителите на екологична енергия в България. Европейската комисия също изпраща свои представител на семинара.

Форумът ще бъде открит от министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров,  водач на листата на „Коалиция за България" в Добричка област. В работата на кръглата маса ще участват експерти и директори на дирекции в министерствата на енергетиката и на околната среда и водите. Участие са потвърдили основни природозащитни организации в България, учени, еколози, орнитолози.

Кръглата маса е посветена на необходимостта от дългосрочно развитие на вятърната електроенергия в България в съответствие с изпълнението на поставената от ЕС цел за осигуряване на 16 % от енергията от възобновяеми източници до 2020 г.

Семинарът в Каварна цели да сложи началото на диалог между държавни институции, представители на Европейския парламент и Европейската комисия, местна власт, неправителствени екологични организации и производители на възобновяеми източници на енергия и по-конкретно - ветроенергийни паркове. 

Сред основните дискутирани проблеми ще бъде наложилото се мнение, че използването на вятъра за добиване на енергия е в конфликт с опазване на природата. Орнитолози ще запознаят семинара с резултатите от едногодишния мониторинг на нос Калиакра, както и с дейностите, които инвеститорите предприемат за опазване на биологичното разнообразие там.