Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей I прие Васил Антонов

Апр 09, 2015 Новини БСП 0 941

Негово Всесветейшество Вселенският патриарх Вартоломей I прие Васил Антонов, ръководител на българската делегация в Интерпарламентарната асамблея по православие

Негово Всесветейшество Вселенският патриарх Вартоломей I прие Васил Антонов, ръководител на българската делегация в Интерпарламентарната асамблея по православие. По време на срещата Антонов бе придружен от генералния консул в Истанбул Ангел Ангелов. По време на разговора бяха обсъдени топлите връзки на Българската и Вселенската патриаршия, които са неделими във вярата.

 Негово Всесветейшество изрази загрижеността си за положението на християните по света, особено в района на Близкия изток. Той отправи призив към световните сили за по-активна роля при решаване на конфликта и обясни колко важна е ролята на Интерпарламентарната асамблея по православие за защита на християнството, както и за религиозната свобода. Той каза още, че България е успешен пример за постигане на религиозна търпимост, който трябва да бъде взаимстван от ЕС.

Българската делегация поднесе на Негово Всесветейшество почетен плакет на Народното събрания с лика на покойния патриарх Максим, както и фотоалбум на манастирите в Софийска област.