Янаки Стоилов: БСП трябва да отстоява ролята си на първостепенна политическа сила

Апр 06, 2015 Новини БСП 0 1284

    „БСП трябва да отстоява ролята си на първостепенна политическа сила, което ще й даде перспектива да се бори за управлението на страната

 
 
„БСП трябва да отстоява ролята си на първостепенна политическа сила, което ще й даде перспектива да се бори за управлението на страната.” Това заяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов в предаването "Още от деня" по БНТ. По думите му партията не трябва да допусне отстъпление в местната власт. „БСП е първата партия, която предлага конкретни ангажименти в областта на заетостта и доходите на хората, достъпното здравеопазване, образованието, както и в намирането на работни места”, категоричен бе той. Стоилов каза още, че БСП ще настоява пред хората, които издига за местните избори, да заявят съпричастността си пред гражданите с начертаната от партията политика.
 
„Ние трябва да пречупим тази тенденция на загуба на избиратели. БСП не трябва да прави компромиси с това, което я идентифицира пред хората и което я прави различната партия, които примери бяха нееднократно споделяни в позициите ни по отношение на вътрешната и външна политика”, каза  Стоилов. Той бе категоричен, че това трябва да се докаже на предстоящите местни избори.
 
Никой не отнема възможността за обновление на БСП
 
Според зам.-председателя на БСП партията не трябва да проявява някаква екстравагантност, за да направи промени. „Заседанието на конгреса имаше много важни задачи, които почти изцяло бяха решени с приемането на политическата ни декларация”, коментира той. Относно предложението на Кирил Добрев за мандатността, Стоилов бе категоричен, че е нужно време един професионалист да бъде изграден като такъв. „В политиката, освен познания се изисква и опит, и обща култура. Тя не е бизнес. Ако някой смята, че всеки трябва за два или три мандата да се облагодетелства и след това да дойдат други, то, по този повод самият председател на партията каза: „не говорим за виенско колело, на което всеки да се повози, да погледне отгоре, и след това да се качат следващите”, обясни Стоилов. Зам.-председателят на БСП бе категоричен, че не се отнема възможността за обновление в партията. Той посочи като пример решението, с което 20% от изборните й органи ще бъдат гарантирани за млади хора.
 
Не трябва да допускаме разделение и противопоставяне между ЕС и Русия
 
Янаки Стоилов каза още, че една от големите беди на България са политиците, които не отстояват националните интереси, а обслужват политическата конюнктура и политиката на други държави. „Ние не трябва да допускаме разделение и противопоставяне между ЕС и Русия. Не трябва да допускаме русофобство, или провежданата от президента и правителството сервилна политика, която създава все повече рискове България да бъде въвлечена в международен конфликт”, подчерта Стоилов.