Бойко Великов: Основното послание от Конгреса е промяната, необходима на БСП и на България

Апр 06, 2015 Новини БСП 0 703

„Основното послание от заседанието на 48-я Конгрес е промяната, която е необходима както на БСП, така и на България

„Основното послание от заседанието на 48-я Конгрес е промяната, която е необходима както на БСП, така и на България. Промяна в политиката, която намери израз в политическата декларация, която предлагаме, в резолюцията за политиката в местната власт и разбира се в промените в Устава, които предизвикаха немалко дебати и по време на Конгреса”. Това каза зам.-председателят на БСП Бойко Великов пред БНР. По думите му Конгресът е бил успешен, защото документите са били приети, предложени след продължителни дискусии в ИБ, НС и комисиите към заседанието на 48-я Конгрес. „Важно е, че очертахме ясно политическата линия и промяната, която бихме искали в нея. Важни обаче са и действията, които ще бъдат предприети след това заседание на 48-я Конгрес”, категоричен бе Великов.

„Предложенията, които бяха направени за промяната в Устава, показаха, че в БСП няма различно отношение към председателите на общински или областни съвети и председателя на НС на БСП”, заяви социалистът. Той добави, че когато се правят подобни промени, те не се предлагат заради един или друг член на БСП, а заради партията като цяло.

 Великов обясни, че мандатността предстои да бъде приложена, защото тя е приета през 2008 г. и двата мандата, заложени тогава, изтичат скоро и този процес и трябва ясно да се урегулира. Той заяви, че отговорността и прилагането на тази мандатност се отнася и до националните органи на партията и тя не може да бъде ограничена само до местните структури. „ИБ и НС също трябва да бъдат достатъчно ясно оценявани за своята работа, защото не може след години да казваме, че не сме оценили едно или друго правителство и затова носим негативите от него”, категоричен бе Бойко Великов. Той заяви, че социалистите искат прозрачност и откритост в оценката, която се прави. Зам.-председателят на БСП обясни, че при евентуално прекратяване на мандат ръководството на партията няма да въвежда временни или служебни ръководства, а организационни съвети, които да преодолеят рецидивите с псевдо организации и членове по места.

„За местните избори е задължително да чуем мнението на хората по места и ни е необходима много сериозна работа, за да определим кандидатите, които ще бъдат успешни и ще реализират лявата политика, която сме заложили”, категоричен бе Бойко Великов. Той добави, че е важно левите стандарти да намерят своята реализация и след изборите. По неговите думи БСП няма да ограничава своите местни организации по отношение на взаимодействие с други леви формации. „Изборите са въпрос на политическа оценка на ситуацията и партньорите. За нас е много важно да сложим на масата за обсъждане нашите леви стандарти”, категоричен бе Великов.  Той заяви, че ако по места се правят коалиции трябва тези стандарти да бъдат взети в предвид.