Атанас Мерджанов: БСП води политика, близка до хората и отговаряща на техните очаквания

Апр 06, 2015 Новини БСП 0 1170

„Решенията, които взе заседанието на 48-ми Конгрес, практически са потвърждение на линията и политиката, която ръководството и партията поведоха след най-тежката загуба - скъсване с неолибералния модел, водене на политика, близка до хората и отговаряща на техните очаквания, опит за радикализация, но всичко трябва да бъде достатъчно честно, умерено, последователно, да бъдем автентични и припознати отново от хората за истинска лява алтернатива на сегашното управление“

„Решенията, които взе заседанието на 48-ми Конгрес, практически са потвърждение на линията и политиката, която ръководството и партията поведоха след най-тежката загуба - скъсване с неолибералния модел, водене на политика, близка до хората и отговаряща на техните очаквания, опит за радикализация, но всичко трябва да бъде достатъчно честно, умерено, последователно, да бъдем автентични и припознати отново от хората за истинска лява алтернатива на сегашното управление“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов в сутрешния блок на БНТ. Той припомни, че са проведени редица заседания на Националния съвет, където са приети мерки за политическо и организационно оздравяване. Според него това се вижда и усеща от избирателите, след като на моменти е имало и яростна съпротива срещу някои промени в Устава. „Следователно това дава своята рефлексия и резултати. Това са последователни стъпки и не можем да си представим, че един организъм като БСП, който е характерен със своята консервативност в добрия смисъл, се опита и в движение променя доста от своята дейност, програмни документи и Устав“, обясни народният представител.

По темата за „доживотните депутати“ Мерджанов подчерта, че в миналия парламент БСП е била със 60% обновена парламентарна група, а в момента от 39 народни представители не повече от 1/3 са с два и повече мандата. „Предложението за мандати в Устава беше отхвърлено, защото това е норма в Устава и е право на председателя. Тогава, когато се иска и е проявено недоверие към някой от членовете на ИБ, е нормално да се иска неговата оставка. Историята на БСП през последните години показва, че такива обрати са възможни и реални“, каза още той.

БСП се е устремила към сериозен, искрен ход към избирателите

Атанас Мерджанов заяви, че трите документа, приети на Конгреса, в съдържателната си част са посрещнати с адмирации от членовете. „Много усилия се упражниха и преди Конгреса да се бие клин между Станишев и Миков, затова че в БСП има двувластие. Плакатът е дело не на делегатите, а на някой от гостите. Това беше провокация“, коментира той. По неговите думи БСП се е устремила към сериозен, искрен ход към избирателите, който не бива да търпи повече мимикрия и неизпълнение на поети ангажименти. Зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е категоричен, че партията има нужда от всички свои кадри, които не са я напуснали.

На въпрос какво означава, че партията ще води „хигиеничен диалог на изборите и без интриги“, социалистът обясни, че БСП ще си взаимодейства с всички леви субекти, които споделят лявата политика. „Не случайно толкова усилия бяха насочени към изработването на документа за местната власт. И в крайна сметка и структурите по места и националното ръководство ще се ръководи от тази изначална максима и разбиране – споделяне на лявата политика, на левите стандарти в местната власт, тези, които подкрепят тази политика“, допълни той. Според него със субекти, които в момента са във властта, споделят десни ценности и дясна политика, гласуват за един бюджет и десни мерки, няма как да има сътрудничество. „Говоря по принцип, не само за АБВ. Не ми е известно „Движение 21“ да се е определило като ляво, а по-скоро претенциите на г-жа Дончева бяха в друга посока“, каза още той.

Мерджанов уточни, че БСП в момента е в коалиция с 13 леви партии и е на мнение, че тази коалиция трябва да бъде уплътнена с повече смислени действия от страна на коалиционните партньори в момента, но е отворена и за сътрудничество. Социалистът коментира, че през годините много анализатори са пророкували съдбата на партията. „Включително и сега преди Конгреса, но БСП няма да се разцепи“, категоричен е народният представител. Той припомни 1999 година, когато е било преобърнат политическия хоризонт на десницата. „На базата на този опит и тези леви стандарти ние ще организираме нашите политически действия в номинациите, в надпреварата, в сравнимостта на всички качествени представители на левицата, които биха могли да се нагърбят с представляването на интересите на хората по места“, заключи Атанас Мерджанов.