БСП прие промени в Устава си

Апр 05, 2015 Новини БСП 0 970

По време на заседанието на 48-ми Конгрес БСП бяха приети промени в Устава на партията

По време на заседанието на 48-ми Конгрес БСП бяха приети промени в Устава на партията. Сред тях са предложения в раздела за Демократичните принципи – ясен регламент по отношение задължителния характер на решенията на органите по вертикалата – от националния до общинските партийни съвети. Съществен проблем, който е заложен в Устава, е мандатността на партийните органи, като социалистите отбелязаха, че тя ще влезе в сила при следващия пълен цикъл от отчети и избори. Промените изясниха процедури, които предстоят след няколко месеца. Според промените в Устава на БСП бяха определени ясни срокове за избор след прекратяване на мандат.

Друго важно предложение, което предизвика много дискусии, бе въвеждането на 20% квота за представителство на младежи до 35 години в партийните органи. Характерното за тази квота е, че тя се определя след избор и конкуренция в отделна листа на съответния форум – общински, районен, градски и Конгрес.

Конгресът даде правомощие на НС да взема решения за предсрочно прекратяване на мандат на съответните партийни органи и създаване на „организационен съвет“, който да подготвя и провежда конференция за избор на ръководни и контролни органи. Изяснено е, че такова решение може да бъде взето след комплексна негативна оценка, която ще обхваща цялостната политическа и организационна дйсеност на съответната организация.

Конгресът прие и предложението за въвеждане на стимули и отличия, с които да се удостояват социалисти с принос в партийната и политическа дейност.