Станишев: Въпросът с Европа или с Русия е фалшива алтернатива

Апр 05, 2015 Новини БСП 0 1099

  На днешния Конгрес на БСП президентът на ПЕС Сергей Станишев заяви, че през последната година се създава погрешното усещане, че едва ли не сме поставени пред избор – „ние с кого сме – с Европа или с Русия? Това е фалшива алтернатива

 
На днешния Конгрес на БСП президентът на ПЕС Сергей Станишев заяви, че през последната година се създава погрешното усещане, че едва ли не сме поставени пред избор – „ние с кого сме – с Европа или с Русия? Това е фалшива алтернатива. Бъдещето на България е твърдо като пълноправен и ефективен член на Европейския съюз. Което по никакъв начин не означава, че не трябва активно да отстояваме нашите интереси и виждания“, добави президентът на ПЕС. Според него кризата около Украйна е нанесла тежки поражения на доверието и отношенията на Европа с Русия.
 
БСП е единствената проевропейска опозиция и на изборите трябва да го докаже
 
Президентът на ПЕС заяви, че страната се управлява от една безпринципна коалиция на сделката, на статуквото и на постоянен пазарлък. Коалиция, която купува време и комфорт за сметка на бъдещето. „БСП има уникалния шанс да е единствената проевропейска опозиция, което разкрива огромно поле за действия и разговор с всички социални групи и поколения. Всеки ден ни дават поводи за реакции и отстояване на позиции. 16 млрд. нов дълг. С колко товарят всеки българин!?“, каза още Станишев. Той засегна и с удара по бедните работещи. „На всеки един от тези стотици хиляди бръкнаха в джоба с по 300 лв. за 1 млрд. за саниране. Звучи прекрасно, но всички подозират, че и общините, и блоковете, и фирмите са предварително разпределени”, каза още лидерът на ПЕС.
 
Станишев: Да не дадем на дадем на ГЕРБ и местната власт
 
 „И този път няма да подмина темата за самочувствието. Нека започнем да се харесваме сами, за да ни харесат и другите! Да загърбим личните вражди и нападки. Това е първата ни отговорност пред нашите избиратели. Убеден съм, че силната национална кампания е необходима предпоставка за успеха на нашите кандидати по места. Не можем да ги оставим сами срещу административната мощ на държавната машина в услуга на ГЕРБ”, заяви Станишев. Той попита след като управляващите имат изпълнителната, законодателната и президентската, искат ли гражданите да им подарят и местната и да бетонират статуквото. „Убеден съм, че БСП може и трябва да бъде широка и отворена платформа за всички хора с идеи, авторитет, гражданска позиция, които искат по-добро бъдеще на всяка община и за страната като цяло“, заключи Станишев. 
 
Янаки Стоилов: Трябва да покажем днешната социалистическа политика в местната власт
 
„В духа на най-добрите традиции на БСП ние трябва да покажем днешната социалистическа политика в местната власт”. Това заяви на днешното заседание на 48-ия Конгрес на БСП зам.-председателят на партията Янаки Стоилов. Според него гражданите са с високи очаквания към местната власт, защото нейните представители често са единствените, чрез които хората имат пряк досег с държавата. В тази връзка Стоилов посочи, че представители на БСП в местната власт са се утвърдили като авторитетни личности в нея. „Без подходящи кандидати няма как да спечелим широка подкрепа, но и също така няма как- без правилна политика да постигнем високи резултати. Нашата задача днес е да набележим тази политика, като се опрем на успешни практики в редица общини, като отчитаме постиженията и грешките”, каза още зам.-председателят на БСП. По думите му от местната власт се очаква да компенсира това, което държавата не прави. Той разясни, че съдържанието на лявата политика в местната власт се определя от предложените стандарти в 10 направления – как да се постигне заетост и доходи на гражданите, как да се подобри жизнената среда и публичните услуги, какво означава  социално ангажирана община, как да има достъпно здравеопазване за всеки, как да се осигури образование за всяко дете, как да се опази и развива културата, как да се създадат равни възможности за младите хора, как да се гарантира сигурност за хората и тяхното имущество, как общините да са финансово стабилни, как чрез граждански контрол да се постигне силно местно самоуправление. „Ние даваме нашите отговори на тези въпроси. За нас нито едно дете не трябва да остане без храна и образование, нито един възрастен не бива да е лишен от здравеопазване и социални грижи”, категоричен бе Янаки Стоилов.
 
Илияна Йотова: Трябва да разсеем внушението, че няма разлика между ляво и дясно
 
„Трябва да разсеем три внушения: че няма разлика между ляво и дясно – това е идеално извинение за всеки, който иска винаги да е на власт. Внушението, че има ляво и дясно, но БСП не е достатъчно лява.  И третото - че в България има едно жестоко разделение между елит и граждани и ние сме участници в това разделение”. Това заяви на днешното заседание на 48-ия Конгрес на партията евродепутатът от левицата Илияна Йотова. Тя допълни, че за да имаш смелостта да бъдеш социалист, означава- че можеш и искаш да помогнеш на всеки един, който е до теб. „От майките, които вчера протестираха със своите дечица с увреждания до тези, които искат, но не могат да се пенсионират, да отидеш при онези бедни жени от Сърница, които отдавна са сковани от примирението, че нещо може да се промени в държавата ни”, посочи Йотова.