Димитър Горов: БСП е против увеличаването на стажа и годините за пенсиониране

Апр 01, 2015 Новини БСП 0 1230

„Проблемът КТБ е много сериозен, и ако се проследи този проблем още от времето на приватизацията на банката, може да се види че още тогава 10 офшорни компании купуват една банка проформа

„Проблемът КТБ е много сериозен, и ако се проследи този проблем още от времето на приватизацията на банката, може да се види че още тогава 10 офшорни компании купуват една банка проформа. Този проблем е символ на видимо неработещата система.” Това заяви пред ТВ 7 народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Димитър ГоровГоровГоров. Той обясни, че след две заседания на комисията за КТБ, народните представители не  са получили нито един конкретен отговор на зададените от тях въпроси. Социалистът добави още, че в държавата има извънредна ситуация и от тази гледна точка трябва да се търси законодателно решение. „Такъв трус в икономиката може да донесе дългосрочни неблагоприятни перспективи пред нея. Тази банка е четвъртата по големина в България. Тук не става въпрос за чейндж бюра, а за банка, която формира значителна част от производството в страната”, категоричен бе Горов.

Народният представител заяви, че БСП е против увеличаването на стажа и годините за пенсиониране, но социалистите биха  подкрепили увеличението на осигуровките в тази ситуация. „Тук обаче се вижда, че държавата функционира в сделка между две министерства- едното налага увеличаването на осигуровките, а другото на възрастта и стажа за пенсия”, каза още народният представител.  Той бе категоричен, че тази сделка ни се предлага, облечена като реформа. По думите му, тезата за това, че след като сме в ЕС, трябва да уеднаквим критериите си за пенсиониране- не издържа, защото у нас и продължителността на живота е по-малка, и работещите са по-малко.

Димитър Горов каза още, че консервативният начин, по който е била направена приходната част на бюджет 2015 г. дава възможност за подценяването й . „Ако приходите обаче са толкова добри и практически имаме 1.8 млрд. лв. повече в първите три месеца от годината, защо ни беше да теглим този заем от 16 млрд? Защо бяха необходими всички тези совалки в кулоарите, да се направи тази ратификация, след като има такива добри приходи?”, попита социалистът.