Миков: Няма да ни уплашат, ще разобличим онези, които се хвалят, че ни „бият” – и в Ботевград, и в цяла България

„В Ботевград гръмна първата пушка на кампанията на ГЕРБ за местните избори

„В Ботевград гръмна първата пушка на кампанията на ГЕРБ за местните избори. Ако започват с физическо насилие и публично унижение още отсега, как ще изглежда България наесен – в разгара на предизборната кампания?“ С тези думи лидерът на БСП Михаил Миков коментира във Фейсбук днешния скандален инцидент в Ботевград – общинският съветник от БСП Христо Якимов беше нападнат и душен от местен бизнесмен, защото си позволи да изнесе факти за злоупотреби при възлагане на обществени поръчки за строителство в общината. „Няма да ни уплашат по този начин, защото сме решени да се борим срещу корупционния модел във властта, срещу „биткаджийския” стил на управление – и в Ботевград, и в цяла България“, категоричен е Миков.

Предлагаме на Вашето внимание пълния текст на коментара:

Приятели,

Не мога да си затворя очите пред срамния случай на днешното заседание на Общинския съвет в Ботевград. Общинският съветник от БСП Христо Якимов беше нападнат и душен от местен бизнесмен, защото си позволи да изнесе факти за злоупотреби при възлагане на обществени поръчки за строителство в общината. Грубата атака стана пред погледа на кмета Георги Георгиев, когото разследват за нарушения, констатирани от Сметната палата и НАП, пред другите общински съветници, граждани и журналисти.

Можем спокойно да кажем, че в Ботевград гръмна първата пушка на кампанията на ГЕРБ за местните избори. Вярно, огнестрелни поражения нямаше, но опитът съвсем буквално да се запуши устата на опозицията трудно скрива желанието за подобен краен резултат. Ако започват с физическо насилие и публично унижение още отсега, как ще изглежда България наесен – в разгара на предизборната кампания? 

Приемете коментара ми за тази грозна сцена не като политическа декларация, а като нормална реакция на гражданин, на когото му е омръзнало да бъде поучаван за върховенството на закона, докато постоянно научава за неговото погазване и за насилие над онези, които се опитват реално да го защитят, а не само да го обещават. Надявам се, че чуждите посланици и в този случай ще реагират активно за защита на върховенството на закона. Защото избирателността в реакциите за защита на законността в крайна сметка подкопава усилията за извоюването й.

Няма да ни уплашат по този начин, защото сме решени да се борим срещу корупционния модел във властта, срещу „биткаджийския” стил на управление – и в Ботевград, и в цяла България. Ще показваме и проблемите, и нарушенията, и злоупотребите на онези, които обичат да се хвалят, че могат да „бият”.  

Очаквам и правителството, и органите на реда, отговорни за спазването на законността, да изпълнят задълженията си във връзка с грозния инцидент в Ботевград. Очаквам обаче и всички други компетентни органи в държавата да проверят изнесените от общинския съветник Христо Якимов факти за злоупотреби и в най-кратки срокове да предприемат действията, които всички ние очакваме от тях, ако установят нарушения на закона. Не по-малко важно е всички политически сили да осъдят това грозно посегателство срещу демокрацията. Очаквам и тяхната реакция.

Още коментари на лидера на БСП в социалната мрежа ще откриете тук.