Атанас Мерджанов: Левите стандарти ще са лакмуса за определяне на партньорите ни

Мар 22, 2015 Новини БСП 0 1290

  Над 250 социалисти - депутати, членове ръководството, кметове, общински съветници, председатели на общински и областни структури на БСП, взеха участие в двудневния семинар, организиран от БСП и ПЕС във Варна

 
Над 250 социалисти - депутати, членове ръководството, кметове, общински съветници, председатели на общински и областни структури на БСП, взеха участие в двудневния семинар, организиран от БСП и ПЕС във Варна. Това обобщи пред медиите говорителят на партията и зам.-председател на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов. Той определи форума, който бе на тема "Местните избори - важна битка за БСП", като поредната полезна съвместна инициатива на социалистите. 
 
 Атанас Мерджанов заяви, че левите стандарти и лявата политика са основният лакмус, който ще определя въпроса за партньорството в подготовката на предстоящите избори. Той подчерта, че БСП е достатъчно опитна партия, за да може да се пази от безпринципни коалиции. По думите му левицата ще бъде особено прецизна при подбора на партньори. Според Мерджанов затова и социалстите са толкова наблюдателни и критични към действията на всички онези парламентрано представени партии, които участват в подкрепата на сегашното правителство. „Ясно се вижда, че вече говорим за четворна, петорна, а в много случаи и за шесторна клиентелистка коалиция, която управлява“, категоричен бе Мерджанов.  
 
Янаки Стоилов: БСП иска да запази позициите си в местната власт и да разшири влиянието си
 
„Основните проблеми, пред които се изправяме в общините са безработицата, бедността, личната несигурност и ненавременните действия за предотвратяване и премахване на последиците от бедствията“. Това заяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов на пресконференция във Варна. „Ние се обръщаме към проблемите на най-младите и най-възрастните. Нито едно дете не трябва да остане без храна и образование, затова предлагаме поне 50% от средствата, необходими за издръжката на децата в детските градини, да бъдат поети от нашите общини“, допълни той. Стоилов е категоричен, че нито един възрастен не трябва да бъде без медицински и социални грижи. „Наред с подкрепа за дейността на пенсионерските клубове, предлагаме да се открият дневни центрове за възрастните хора, в които да могат да получават рехабилитация и храна“, поясни социалистът. Той заяви, че БСП иска да има 24 часово медицинско обслужване на територията на общините и във всеки областен град да има денонощна аптека. Според народния представител това са актуални проблеми за много населени места. „Искаме и ще съдействаме да се осигури интернет във всяко училище. Граждански, квартални и обществени съвети да бъдат стимулирани и те, едновременно със съветниците и кметовете, да могат да вземат своите позиции по решаването на редица въпроси. Да контролират начина, по който се прилага пограмата за саниране на отделните сгради, да предлагат инициативи и да контролират как се изразходват публичните средства“, уточни Стоилов. По неговите думи това са част от ангажиментите на БСП, които все по-ясно ще очертават пред хората какво означава да изберат представители на левицата – как това може да допринесе за намаляване на безработицата в общините, как да подобри социалните услуги и как да има социално ангажирани и сигурни общини. 
 
„Предстоящите избори са решаващи за БСП. В тях ние искаме да запазим позициите в местната власт, да възстановим доверието и да разширим влиянието си. “- подчерта зам.-председателят на БСП. Той припомни, че през изминалите седмици и месеци БСП е била партията, която от първия до последния момент решително се е противопоставяла на поемането на нов огромен държавен дълг. „Тя беше тази, която защити публичното средно образование и тази, която предлага промени в данъчната политика. Според мен съчетаването на националната политика с местните ангажименти- ще бъде на вниманието на гражданите, защото сме партията, която застава срещу бедността, срещу войната и влошаването на отношенията между България и Русия“, заключи Янаки Стоилов. 
 
Дора Янкова: На местните избори ще изненадаме България
 
„Много се гордея с успешните кметове на БСП, които и сега управляват общините и голямата група от над 1200 общински съветници. Нашата амбиция е да разширим влиянието, да намерим онези хора, които ще вървят изправени, ще имат силата да създават. Тези социални политики и стандарти, заедно със спецификата на всяка българска община, ще помогнат на хората. “ Това допълни по темата Дора Янкова, член на ИБ на НС на БСП. Според нея партията е в добра кондиция в подготовката за избори, както и в напреднала фаза за подготовката на документите за Конгреса. „Във всяко населено място се разговаря с хората и се търсят най-добрите кандидатури,  изградени и социално чувствителни. На местните избори ще изненадаме България“, заключи Дора Янкова.